Un grup format din puterile occidentale si state din Orientul Mijlociu a solicitat pentru prima oara, miercuri, inlaturarea lui Muammar Gaddafi, in cadrul unei reuniuni care a avut loc la Doha. Tarile membre NATO nu reusesc insa sa se puna de-acord in legatura cu intensificarea atacurilor aeriene, relateaza Reuters. Reprezentantii "grupului de contact" format din 16 state europene si din Orientul Mijlociu, Natiunile Unite, Liga Araba si Uniunea Africana au declarat ca singura solutie pentru incheierea conflictului din Libia este inlaturarea dictatorului Gaddafi.

Delegatii internationali participa la reuniunea de la DohaFoto: Reuters
  • Primul apel comun pentru schimbarea regimului lui Muammar Gaddafi
  • Qatar-ul sugereaza inarmarea rebelilor libieni
  • Rebelii continua sa lupte in Misrata si la est de Brega
  • Reticenta Statelor Unite ar putea schimba echilibrul in comanda operatiunii

"Gaddafi si regimul sau si-au pierdut orice fel de legitimitate. Gaddafi trebuie sa renunte la putere si sa le permita libienilor sa-si decida propriul viitor. Consiliul national al rebelilor este un interlocutor legitim, care reprezinta aspiratiile poporului libian," se arata intr-o declaratie emisa de catre grupul de contact, preluata de Reuters.

Membrii grupului de contact au declarat ca vor crea un mecanism financiar pentru a-i ajuta pe rebeli sa controleze regiunea de est si ca sunt de acord sa le ofere acestora "sprijin material". Desi reprezentantii grupului de contact nu au dat detalii suplimentare referitoare la ce ar presupune acest "sprijin material", unii diplomati au declarat pentru Reuters ca ar putea fi vorba despre furnizarea de arme.

Premierul Qatar-ului, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, a declarat ca sprijinul material ar putea include "orice fel de nevoi, inclusiv echipamente de aparare".

Grupul de contact a cerut o solutionare politica a conflictului - care ar urma sa fie decisa de catre libieni, incetarea atacurilor impotriva civililor, precum si retragerea fortelor guvernamentale din orasele pe care le ocupa in prezent.

Confruntare

Atacurile au continuat in Ajdabiyah, pe frontul de est, la aproximativ 40 de kilometri de orasul Brega, ocupat de catre fortele pro-Gaddafi. Rebelii au raportat un atac aerian coordonat de NATO impotriva fortelor loialiste, in partea de nord a orasului.

Luptele au continuat, de asemenea, si in Misrata, unde rebelii au realizat progrese impotriva loialistilor. Televiziunea libiana a anuntat ca avioanele NATO au bombardat Misrata si ca mai multe persoabe au fost ucise, fara sa ofere insa detalii suplimentare. Avioanele Aliantei au atacat si orasul Sirte, locul de nastere al lui Gaddafi, situat la est de Misrata.

Fortele NATO au efectuat atacuri asupra unor depozite de munitie situate la aproximativ 10 kilometri de capitala libiana Tripoli, potrivit unui purtator de cuvant al Aliantei, citat de AFP.

Diviziuni

Desi statele membre ale grupului de contact au reusit sa se puna de-acord in legatura cu inlaturarea lui Gaddafi, au existat diviziuni cu privire la felul in care ar trebui sa actioneze.

Marea Britanie si Franta efectueaza cele mai multe dintre atacurile aeriene impotriva fortelor guvernamentale, in timp ce celelalte state membre ale NATO joaca un rol mai mic in operatiune. Expertii sunt de parere ca fortele internationale intampina dificultati, intrucat nu mai exista obiective care sa poata fi tintite fara a periclita civilii. Statele Unite ar putea furniza avioane capabile sa efectueze atacuri de precizie, cum ar fi A-10 "tankbuster", insa Washington-ul evita sa se implice si mai mult in razboi.

Secretarul britanic de Externe, William Hague, le-a solicitat oficialilor prezenti la Doha sa sprijine atacurile Aliantei, iar Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a facut apel la o mai mare presiune militara asupra trupelor lui Gaddafi, pentru a-l convinge pe dictator sa renunte la putere.

Ministrul belgian de Externe, Steven Vanackere, a declarat ca Rezolutia 1973 adoptata de catre Consiliul de Securitate al ONU are drept scop protejarea civililor si ca armarea civililor si intetirea atacurilor aeriene nu ar fi in conformitate cu rezolutia.

"Franta nu intentioneaza sa inceapa inarmarea rebelilor libieni, insa nu ar avea nimic impotriva daca alte state ar lua aceasta decizie," a declarat o sursa prezidentiala citata de catre Reuters.

Exprimandu-si frustrarea ca atacurile aeriene efectuate de catre fortele NATO nu sunt mai eficiente, Juppe a solicitat o mai buna coordonare a rebelilor, la sol. Marti, Juppe a declarat ca NATO nu a facut suficient pentru a opri bombardamentele fortelor lui Gaddafi in Misrata. Criticile sale par sa vizeze Statele Unite, care si-au limitat rolul in cadrul interventiei.

Ministrul francez al Apararii, Gerard Longuet, a declarat ca fara sprijinul avioanelor americane, NATO nu are puterea sa slabeasca puterea fortelor lui Gaddafi in orasele Misrata si Zintan.

Avioanele de lupta americane au continuat sa atace fortele liderului libian Muammar Gaddafi chiar si dupa ce NATO a preluat comanda operatiunii militare din Libia, au anuntat reprezentantii Pentagonului, miercuri, potrivit Reuters. Unsprezece avioane americane, dintre care sase avioane de lupta F-16 si cinci avioane pentru distrugerea undelor radar EA-18, au efectuat 97 de manevre de la data de 4 aprilie si pana in prezent.

Reprezentantii rebelilor libieni au participat la reuniunea de la Doha si au declarat ca asteapta mai mult sprijin si ca ajutorul oferit de catre NATO pana acum a fost "minim". Rebelii au mai declarat ca vor cere un ajutor in valoare de 1,5 miliarde de dolari pentru civili.

Germania a expulzat cinci diplomati libieni deoarece au intimidat cetateni libieni care locuiesc pe teritoriul german, a anuntat miercuri Ministerul de Externe de la Berlin, citat de Reuters. Diplomatii trebuie sa paraseasca Germania in sapte zile.

Grupul de contact, printre ai carui membri se numara Qatar, Irak, Turcia si alte natiuni din Orientul Mijlociu, precum si state membre NATO, se va reuni din nou in Italia, la inceputul lunii mai.