Decizia Pakistanului de intrerupere a cooperarii cu serviciile secrete americane este legata de cazul Raymond Davis. Agentul secret american a impuscat mortal doi pakistanezi la inceputul anului 2011, a fost arestat de CIA si ulterior eliberat. Davis a declarat ca cei doi l-au atacat si a actonat in legitima aparare, insa seful politiei pakistaneze a anuntat ca este un caz de crima cat se poate de clar. Davis a fost arestat si acuzat de crima, dar in luna martie a fost eliberat dupa ce au fost platite compensatii de 2.34 milioane dolari catre familiile victimelor, informeaza CNN.

Cazul lui Davis a scos la iveala si alte preobleme, autoritatile pakistaneze afland astfel ca cel putin 40 de agenti americani actioneaza in secret pe teritoriul tarii lor. Pakistanul a declarat ca acest fapt denota lipsa de incredere si de respect din partea americanilor si cere oficializarea agentilor secreti pe care SUA nu doreste insa sa ii desconspire.

Desi cele doua tari vor face schimb de informatii vitale legate de terorism, toate operatiunile comune au fost sistate. Situatia dintre Pakistan si SUA era tensionata si inainte de aceasta decizie, Washingtonul dorind sa obtina permisiunea pentru a actiona autonom pentru prinderea suspectilor Al Quaeda pe teritoriul pakistanez.