Un grup de patru kenyeni care au fost torturati in timpul dominiatiei coloniale britanice incearca sa obtina dreptate si compensatii din partea Inaltei Curti de Justitie din Londra. Cazul lor ar putea fi startul unui numar impresionant de procese asemnatoare, informeaza CNN.

Cei patru batrani acuza Anglia pentru abuzurile la care au fost supusi in contextul rascoalei anti-colonialiste Mau Mau. In timpul acestei rascoale 150.000 de kenyeni nevinovati au fost arestati de trupele brtitanice, intre care si bunicul presedintelui SUA Barack Obama.

Toti acestia erau banuiti de apartenenta la miscarea de rezistenta. Intre anii 1952 si 1961 arestatii au fost tinuti in tabere speciale unde cei patru au suferit torturi cumplite precum agresiuni sexuale si castrare.

Anglia nu se considera responsabila de ororile petrecute si doreste ca judecatorul sa respinga solicitarea batranilor pe motiv ca responsabilitatea revine Republicii Kenya, care si-a castigat independenta in anul 1963. Cazul ar purtea crea un precedent prin care mii de fosti locuitori ai coloniilor britanice sa poata solicita compensatii.