Cercetatorii italieni planuiesc deshumarea unor oseminte aflate intr-o manastire din Florenta in speranta identificarii remasitelor unei femei despre care se crede ca ar fi Mona Lisa. Daca operatiunea va fi incununata de succes, descoperirea va duce intr-un final la identificarea dincolo de orice dubiu a femeii pictate de Leonardo da Vinci, mister care a incitat de-a lungul secolelor pe savanti si iubitorii de arta, dand nastere unui numar urias de teorii, informeaza The Guardian.

Mona LisaFoto: YouTube.com

Ramasitele pe care cercetatorii incearca sa le localizeze apartin Lisei Gherardini, sotia unui negustor de matasuri numit Francesco del Giocondo. Numele Lisa Gherardini este legat de celebrul portret prin traditie. In secolul al XVI-lea, Giorgio Vasari, artist si biograf, scria ca Da Vinci a facut un portret sotiei lui Giocondo.

Lisa Gherardini s-a nascut in 1479, iar cu cativa ani in urma un istoric italian a descoperit cerificatul de deces al femeii datat 15 iulie 1542. In certificat era trecut si locul inhumarii, Manastirea Sfanta Ursula din Florenta. Aici cercetatorii vor incepe sapaturile spre finalul acestei luni.

Cercetatorii vor cauta oasele unei femei care a murit in jurul varstei de 60 de ani in jurul anului 1540. Se vor cauta urme ale posibilelor boli despre care se stie ca au afectat-o pe Lisa si se va studia structura oaselor pentru a determina daca ii apartin sau nu.

Odata identificate, oasele vor fi testate cu metoda Carbon 14 si se va extrage AND-ul care va fi comparat cu cel al fiilor Lisei Gherardini, despre care se stie ca au fost inmormantati tot in Manastirea Sfanta Ursula.

In cele in urma, daca se vor gasi bucati din craniu si daca starea lor va fi buna, cercetatorii vor incerca o reconstructie faciala. In urma acesteia se va putea dovedi daca Lisa Gherardini este intr-adevar Mona Lisa.