Autoritatile nipone au dat publicitatii cele mai recente bilanturi ale cutremurului si tsunami-ului care s-au petrecut pe 11 martie. Vezi totalul persoanelor care si-au pierdut viata si al celor date disparute, al gospodariilor nealimentate cu energie electrica si cu apa curenta, al cladirilor avariate si estimarea daunelor provocate de catre catastrofa naturala.

Dezastru natural in JaponiaFoto: Reuters

Victime:

Un total de 12.087 de persoane si-au pierdut viata in urma cutremurului si tsunami-ului de pe 11 martie, in timp ce 15.552 sunt inca date disparute, potrivit celui mai recent bilant dat publicitatii duminica de catre Agentia Nationala de Politie nipona, citat de Reuters.

Persoane evacuate:

Peste 161.600 de oameni au fost evacuati in intreaga tara. Guvernul a instituit o zona de evacuare pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei nucleare de la Fukushima. In jur de 70.000 de oameni locuiau in zonele rurale din jurul centralei. Nu se stie cu certitudine cati dintre ei au fost evacuati, insa se crede ca majoritatea si-au parasit locuintele.

Gospodarii nealimentate cu electricitate:

Un total de 167.700 de gospodarii din nordul tarii au ramas fara energie electrica, potrivit unui raport dat publicitatii duminica de catre compania TEPCO.

Gospodarii nealimentate cu apa:

Cel putin 200.000 de gospodarii din opt prefecturi au ramas fara apa curenta, potrivit celui mai recent raport dat publicitatii duminica de catre Ministerul Sanatatii.

Cladiri avariate:

Un total de 45.777 de cladiri au fost distruse complet in urma cutremurului si tsunami-ului, potrivit Agentiei Nationale de Politie.

Impactul asupra economiei:

Guvernul nipon a anuntat ca estimeaza daune de la 16 pana la 25 de mii de miliarde de yeni japonezi (190 - 297 de miliarde de dolari). Daca estimarile se vor adeveri, cutremurul petrecut pe 11 martie ar putea deveni cel mai costisitor dezastru natural din istorie. Estimarea nu include pierderile suferite in urma intreruperilor de energie, impactul catastrofei asupra mediului de afaceri si costurile care decurg din deteriorarea centralei nucleare de la Fukushima.

Tari care si-au oferit ajutorul:

Potrivit Ministerului de Externe nipon, 134 de tari si 39 de organizatii internationale au oferit asistenta in urma cutremurului.