Ministrul de externe libian a sosit in Marea Britanie miercuri, cautand azil politic dupa ce a renuntat la functia pe care o detinea in guvern, in semn de protest impotriva atacurilor fortelor pro-Gaddafi asupra civililor, a declarat un apropiat al lui Koussa pentru Reuters.

Moussa KoussaFoto: Reuters

"Moussa Koussa a dezertat, cere azil politic in Marea Britanie si spera ca va fi bine tratat", a declarat Norman Benotman, analist al fundatiei britanice Quilliam si apropiat al lui Koussa.

Ministerul de externe al Marii Britanii a confirmat faptul ca Moussa Koussa se afla la Londra: "Putem confirma ca Moussa Koussa a ajuns la aeroportul Farnborough, la bordul unei aeronave sosite din Tunisia. El a venit aici din proprie initiativa si ne-a confirmat ca a demisionat. Vom purta discutii cu ministrul libian si vom da detalii, in acest sens in timp util. Moussa Koussa este una dintre figurile cheie in guvernul lui Gaddafi si rolul lui era sa reprezinte regimul pe plan international, rol pe care nu mai este dispus sa-l indeplineasca. Ii incurajam pe cei din jurul Gaddafi sa-l abandoneze si sa imbratiseze un viitor mai bun pentru Libia, care sa permita tranzitia politica si reforma reala care indeplineste aspiratiile poporului libian", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe britanic.

Moussa Koussa - figura cheie in diplomatia libiana

Koussa este unul dintre oficialii cheie ai regimului Gaddafi, responsabil pentru o schimbarea dramatica in politica externa a Libiei, care a reinnodat relatiile tarii cu comunitatea internationala.

Moussa Koussa s-a nascut in anul 1950 la Tripoli. Detine un masterat de la Universitatea Americana din Michigan (1978). Este cunoscut ca fiind mentorul lui Mutassim al-Gaddafi, fiul dictatorului, care ocupa functia de consilier pe probleme de securitate nationala.

In 1980, a fost numit ambasador la Londra. Koussa a fost expulzat in acelasi an de catre britanici, dupa ce a subliniat determinarea sa de a lichida "dusmanii revolutiei" pe sol britanic.

In 1984, el s-a alaturat fundatiei Mathaba, care coordona miscarile de eliberare la nivel mondial, in special in Africa si America Latina.

Vice-ministru al Afacerilor Externe intre 1992-1994, Moussa Koussa a detinut functia de sef al Serviciilor Secrete libiene intre 1994-2009. A fost numit Ministru de Externe in urma unei remanieri guvernamentale in anul 2009, inlocuindu-l pe Abdurrahman Mohamed Shalgham, care fusese numit ambasador al Libiei la ONU.

Impreuna cu Muammar Gaddafi si fiul sau Saif al-Islam, Koussa a jucat un rol cheie in negocierile privind ridicarea sanctiunilor internationale impotriva Libiei, in anul 2004. Koussa a furnizat Washington-ului informatii cu privire la activitatile intreprinse de catre al-Qaeda, ca masura de consolidare a increderii Statelor Unite.

Site-ul Wikileaks a publicat o telegrama apartinand ambasadei americane, in care Koussa era descris ca fiind "un oficial libian care intruchipeaza o combinatie rara de profunzime intelectuala, capacitati operationale si greutate politica". Potrivit aceleiasi telegrame, Koussa a fost "un interlocutor puternic si util, cheia reluarii relatiilor cu Libia".

In decembrie 1988, zborul Pan Am 103 de la Londra la New York este atacat deasupra Scotiei: 259 de persoane si-au pierdut viata la bord si 11 la sol, in Lockerbie.

In martie 2003, Libia ajunge la un acord politic cu Statele Unite si Marea Britanie privind acceptarea responsabilitatii civile pentru atacul asupra aeronavei. Libia este de acord sa plateasca aproximativ 2,7 miliarde de dolari in total.

Pe 22 februarie 2011, in timpul protestelor libiene, fostul Ministru al Justitiei, Mustafa Mohamed Al Abud Jeleil, a declarat intr-un interviu pentru ziarul suedez "Expressen" ca Muammar al-Gaddafi a ordonat personal atentatul de la Lockerbie.

De asemenea, in septembrie 2004, Libia semneaza un acord prin care se obliga sa plateasca despagubiri in valoare de 35 de milioane de dolari familiilor celor 160 de victime ale bombardamentului din 1986 asupra unei discoteci ocupate de catre militari americani in Berlinul de Vest.

Koussa a avut un rol esential in decizia de a compensa familiile victimelor atentatelor de la Lockerbie si Berlin si in normalizarea relatiilor Libiei cu Occidentul.

La 18 martie, Koussa a anuntat incetarea imediata a operatiunilor militare impotriva rebelilor libieni. Cu toate acestea, fortele pro-Gaddafi nu au respectat cererea de incetare a violentelor.