UPDATE ora 04.32: Ministrul de Externe chinez, Yang Jiechi, s-a pus de-acord cu omologul sau german, Guido Westerwelle, asupra mentinerii unei "pozitii principiale" in Libia, in timpul unei convorbiri telefonice, potrivit Reuters, care citeaza site-ul Ministerului chinez de Externe. Westerwelle va vizita China saptamana viitoare pentru discutii referitoare la criza din Libia.

UPDATE ora 02.36: Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy a declarat la summitul UE de la Bruxelles ca "actiunea militara din Libia a salvat mii si mii de vieti". Sarkozy este de parere ca, daca fortele aliate nu ar fi intervenit, locuitorii orasului Benghazi ar fi fost victimele unui masacru.

UPDATE ora 00.18: Emiratele Arabe Unite vor contribui la operatiunile aeriene din Libia cu 12 avioane de lupta (sase F-16 si sase Mirage), a declarat un inalt oficial american pentru AFP.

Uniunea Africana (UA) a solicitat, vineri reprezentantilor lui Muammar Gaddafi si rebelilor libieni o intrevedere, pentru a discuta nevoia "incetarii imediate a focului", a declarat joi, la Paris, presedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping .

"Avem o intalnire programata in Addis Abeba, cu reprezentanti pro-si anti-Gaddafi pentru a discuta necesitatea incetarii focului in regiune", a spus Ping.

Jean Ping a reiterat opozitia UA cu privire la "interventia militara externa" din Libia, condusa de Statele Unite, Franta si Marea Britanie. El a detaliat un "program" pentru rezolvarea crizei din LibiA si planurile de "incetare a focului" pentru a "facilita asistenta umanitara" si "a proteja strainii imigranti" din Libia.

Planul solicita, de asemenea "confirmarea aspiratiilor legitime ale poporului libian pentru democratie", a mai spus Ping, care si-a exprimat scepticismul fata de continuarea operatiunilor militare.

"Scopul instituirii zonei de excludere aeriana a fost partial atins. Ce urmeaza? Discutii si certuri intre membri coalitiei ", a precizat Ping, care sustine ca UA nu a fost consultata suficient de coalitia internationala, explicand astfel, absenta sa din cadrul summit-ului convocat, sambata trecuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy la Paris, chiar inainte de declansarea operatiunilor.

Fortele apararii anti-aeriene au deschis focul joi seara la Tripoli. Cel putin trei explozii au zguduit capitala libiana si suburbiile sale, informeaza AFP.

Operatiunea a inceput la ora 19:00 (GMT+2), cand s-a auzit o explozie in centrul capitalei Tripoli. Doua explozii au fost auzite, de asemenea, in suburbia estica Tajoura, situata la 30 de kilometri de centrul capitalei.

Televiziunea de stat libiana a declarat mai tarziu ca "asezari civile si militare din Tripoli si Tajoura" au fost tintele unor "rachete cu raza lunga de actiune".

Fortele loiale liderului libian Muammar Gaddafi au preluat controlul asupra portului Misrata, a declarat un locuitor pentru Reuters. Acesta a afirmat ca raidurile aeriene efectuate de coalitia internationala au lovit tancurile pro-guvernamentale aflate la marginea localitatii, insa tancurile aflate in oras nu au fost atacate.

Martorul, pe nume Abdelbasset, a afirmat ca "unele tancuri aflate pe soseaua de coasta au fost bombardate seara trecuta (n.red.miercuri) in jurul orelor 18, dar tancurile aflate in interiorul orasului, in centru... si care bombardau orasul, sunt inca aici si n-au fost lovite de coalitia internationala".

Martorul a declarat ca mii de muncitori egipteni si din Africa sub-sahariana sunt in prezent blocati in portul libian. Ei cauta sa plece din Misrata pe mare, la bordul unor nave.

"Avem o criza umanitara in port. Sunt acolo peste 6.000 de muncitori egipteni, unii dintre ei cu familiile, plus mai multi muncitori africani. Cu totii se afla in port. Au mers acolo asteptand sa fie preluati de un vapor, insa nu a venit nimeni. De ieri (n.red. miercuri), portul se afla sub controlul fortelor pro-Gaddafi. Au trimis doua nave de lupta si cateva barci si acum ne ameninta de pe mare", a spus Abdelbasset.

"Nu ne-au atacat pana acum dar, daca o fac, miile de muncitori straini vor fi primele victime", a spus martorul.

Reuters precizeaza ca raidurile aeriene aliate care au avut loc pana acum n-au reusit sa opreasca bombardamentele fortelor guvernamentale si atacurile lunetistilor, care, afirma locuitorii, au ucis zeci de persoane si au ranit alte cateva sute.

Misrata este ultimul bastion al rebelilor in vestul Libiei. Orasul, care are circa 300.000 de locuitori, se afla 200 de km de Tripoli.

Reuters precizeaza ca relatarile martorilor nu au putut fi verificate, deoarece autoritatile libiene ii impiedica pe ziaristi sa mearga acolo.¬