Guvernul japonez a cerut autoritatilor locale sa testeze alimentele pentru a vedea daca au fost contaminate radioactiv. Pentru prima data guvernul a stabilit o valoare maxima provizorie a nivelului de radioactivitae din alimente. Potrivit Comisiei pentru Siguranta Nucleara, acesta valoare este putin mai mare decat cea acceptata la nivel international, informeaza Kyondo News.

Testarile se vor face in special pe alimentele proaspete produse in zonele apropiate de centrala nucleara. Distribuitorii sunt insa deranjati de decizia guvernului, care se poarta in opinia lor ca si cand populatia s-ar harni deja cu alimente contaminate. In plus, daca se va descoperi ca un aliment este contaminat, nimeni nu va mai cumpara niciun alt produs din respective regiune. Distribitorii se tem astfel ca vor ramane cu marfa buna nevanduta.

Autoritatile locale au inceput pregatirile pentru testari, aceste vor incepe cel mai devreme vineri. Dupa primele rezultate, valoarea provizorie a nivelului de radioactivitate va fi inlocuita cu una oficiala.