Pe fondul crizei nucleare din Japonia, presedintele Venezuelei Hugo Chavez a anuntat ca renunta la planurile sale legate de dezvoltarea unui program nuclear. Venezuela semnase anul trecut o intelegere cu Rusia pentru construirea unei centrale nulceare in urmatorii 10 ani, anunta BBC.

Hugo Chavez a adaugat ca riscurile dezvoltarii energiei nucleare sunt mult prea mari si reprezinta un pericol pentru intreaga lume. Acesta prevede si o crestere semnificativa a exportului de petrol din Venezuela, pe fondul panicii globale legata de centralele nucleare.

In Chile, presedintele Sebastian Pinera a declarat ca va merge mai departe cu un acord de cooperare nucleara cu Statele Unite, care urmeaza sa fie semnat saptamana viitoare, in timpul vizitei lui Barack Obama.

Aflandu-se deja in aliante similare cu Franta si Argentina, Chile ramane deschisa catre optiunea nucleara in speranta acoperirii nevoilor interne tot mai mari de energie, desi se afla in "Ringul de Foc" al Pacificului cu activitate seismica si risc de tsunami.