Acordul prin care Franta urma sa ii vanda Rusiei nave de razboi Mistral este in pericol din cauza dorintei Moscovei de a face rost de tehnologii militare "sensibile" si a nemultumirii raspandite printre vecinii Rusiei. Cele doua tari au semnat un acord interguvernamental in ianuarie, in baza caruia urmau sa se construiasca patru transportatoare de elicoptere Mistral - doua la santierul naval STX din Saint-Nazaire, Franta si alte doua in Rusia, sub licenta franceza. Paris a fost de acord sa transfere in Rusia sofisticata tehnologie de comunicare Sinik 9, care se bazeaza pe Sinik 8, sistemul instalat pe Charles de Gaulle - nava amiral a marinei franceze, informeaza Le Figaro.

nava MistralFoto: Reuters

Atunci cand, in ianuarie, s-a semnat la Saint-Nazaire un acord intre Ministrul francez al Apararii Alain Juppe si vicepremierul rus Igor Secin, privind construirea a patru nave de razboi Mistral, Parisul a crezut ca a pus capat astfel inclestarilor diplomatice ale ultimilor doi ani. Acum insa, o noua intorsatura ar putea periclita acest lucru.

In principiu, Franta ar trebui sa se puna de-acord asupra unui contract comercial cu Ministrul rus al Apararii Anatoli Serdiukov, venit la Paris special pentru acest lucru. Contractul propriu-zis ar trebui sa fie semnat inainte de 30 aprilie. Insa, pentru moment, negocierile sunt in impas. "Negocierile au inceput sa-i plictiseasca pana si pe cei mai fideli sustinatori ai acordului, care incep sa creada ca pretul pentru Franta este prea mare", spune Le Figaro.

"In prezent, negocierile sunt in curs de desfasurare doar pentru doua dintre cele patru nave", a declarat Ministrul rus al Apararii Anatoli Serdiukov, dupa vizita sa in Franta. Adjunctul acestuia, Anatoli Antonov este de parere ca este putin probabil ca un contract sa fie semnat in viitorul apropiat.

Ambele parti sunt de parere ca negocierile se vor "poticni" din "motive financiare". Rusia este dispusa sa plateasca pana la 980 de milioane de euro pentru doua nave, in timp ce Franta spera sa primeasca cel putin 1,15 miliarde de euro. Rusia doreste, de asemenea, ca pretul autorizatiilor de constructie si al documentatiei tehnice sa fie incluse in contract. Franta insista ca acestea ar trebui sa fie vandute separat pentru o suma suplimentara in valoare de 90 de milioane de euro. Acest diferend, real, nu este singurul. Rusii vor sa beneficieze, de asemenea, de o acoperire mai mare in repartizarea sarcinilor intre cele doua santiere navale.

De fapt, din momentul in care a fost semnat acordul interguvernamental, cerintele rusesti n-au facut decat sa se "umfle". Oficialii de la Palatul Elysee au declarat initial ca nu doresc sa vanda decat o "cochilie goala". Astazi, Franta este dispusa sa vanda in Rusia aproape toata tehnologia care echipeaza navele Mistral. Mistral dispune de tehnologii "sensibile" asupra carora doar Franta are autoritate. Conform informatiilor obtinute de catre cotidianul Le Figaro, Parisul ar fi acceptat sa vanda sistemele de comunicatii si de comanda, impreuna cu codurile acestora. Ori unul dintre sistemele ultra-sofisticate de comunicatii Mistral Sinik 9 este un derivat direct al Sinik 8, care echipeaza nava Charles de Gaulle - nava amiral a marinei franceze. Insusi directorul santierelor navale din Saint-Nazaire a recunoscut ca exista un risc asociat cu transferul de tehnologie. "Dar daca nu o facem noi, o vor face altii", a spus el in Saint-Nazaire.

Cum s-a ajuns aici? Printr-un soi de manipulare care a permis inlocuirea unui anumit cuvant din Acordul din Saint-Nazaire cu un altul. O schimbare majora care a transformat "contributia" franceza la transferurile de tehnologie fata de Rusia intr-o "garantie".

Valuri diplomatice

Acest amendament inteligent impus discret in ultimul minut si parafat de catre Ministrul francez al Apararii va crea un precedent si ii va permite Rusiei sa faca si alte revendicari. Problema transferului de tehnologie nu vine singura. Cazul Mistral face valuri diplomatice. Vanzarea a fost criticata de catre Statele Unite si de catre vecinii Rusiei - in special Georgia si statele baltice, care se tem ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor. Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Makarov a declarat ca Moscova ar putea atribui doua dintre cele patru nave Flotei Pacificului, pentru a aborda problemele de securitate din Insulele Kurile, astfel ca vanzarea deranjeaza si Japonia, care revendica mai multe dintre aceste insule, anexate de URSS in anul 1945.

Paris si Moscova mai au la dispozitie doar cateva saptamani pentru a ajunge la un compromis.

O nava Mistral are capacitatea de a transporta 16 elicoptere, patru nave de debarcare, 70 de vehicule blindate si 450 de oameni.