Johnnie Baston, un barbat afro-american in varsta de 37 de ani, a devenit, joi, primul detinut condamnat la moarte in Statele Unite care a fost executat prin injectarea unei singure doze letale de anestezic de uz veterinar, potrivit unui comunicat emis de inchisoarea din Ohio si citat de AFP.

Baston a fost condamnat la moarte, dupa ce, in anul 1994, a impuscat mortal un sud-coreean, proprietar al unui magazin alimentar.

Moartea lui Baston a fost pronuntata la ora 10:30 (ora statului Ohio). Familia victimei s-a opus pedepsei cu moartea, insa guvernatorul statului Ohio, republicanul John Kashich, a refuzat sa-l gratieze.

Aceasta este prima executie realizate cu o doza masiva de pentobarbital, un anestezic puternic cunoscut pentru utilizarea sa in eutanasierea animalelor. Statul Ohio a folosit pana acum tiopental - un anestezic folosit in toate executiile din Statele Unite, combinat cu alte doua substante - insa produsul nu mai este fabricat pe teritoriul Statelor Unite.

Johnnie Baston este al doilea om executat in Ohio, in anul 2011, si al 43-a executie din 1999 pana in prezent. Alte opt executii sunt programate pana in luna noiembrie a acestui an. Noua persoane au fost executate prin injectie letala in Statele Unite in anul 2011.