Temerile ca reactorul nuclear de la Cernobil s-ar putea prabusi si ar putea prezenta noi scurgeri de radiatii mortale au determinat agentiile europene sa caute sute de milioane de euro pentru a finanta constructia unei cladiri de otel care sa inveleasca fostul reactor, relateaza cotidianul The Independent.

In apropierea celei de-a 25-a comemorari a celui mai grav accident nuclear din istorie, proiectul european care prevede construirea unui "adapost" deasupra reactorului distrus si stocarea in siguranta a combustibilului nuclear din alte reactoare aflate in Cernobil se confrunta cu un deficit de 740 de milioane de euro.

Noul adapost este finantat de Uniunea Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in colaborare cu guvernul ucrainian. Oficialii europeni spun insa ca au nevoie de implicarea tarilor membre UE, intrucat proiectul este subfinantat.

Explozia reactorului patru de la Cernobil a avut loc pe 26 aprilie 1986. Aproximativ 30 de persoane si-au pierdut viata instantaneu. Patru mii de oameni au murit ulterior, in timp ce mai multi inca se confrunta cu efectele radiatiilor. Dupa accident, in jurul reactorului distrus a fost ridicat in graba un "sarcofag" de beton.