Populatia musulmana a lumii va creste de doua ori mai repede decat cea non-musulmana in urmatorii 20 de ani, potrivit unui studiu citat de Washington Post. Studiul coordonat de cercetatorii americani de la "Pew Research Center" sustine ca peste doua decenii musulmanii vor reprezenta mai mult de un sfert din populatia mondiala, avand o crestere anuala de 1,5 procente, fata de doar 0,7 in cazul non-musulmanilor.

Studiul "Viitorul Populatiei Musulmane Globale", realizat de Pew Research Center si Fundatia John Templeton - doua grupuri americane non-profit care se ocupa cu cercetarea religiilor - incearca sa creioneze o harta a distributiei musulmanilor in lume.

Potrivit analizei bazate pe ratele de fertilitate, mortalitate si migrare, daca tendintele actuale se mentin, numarul de musulmani din Statele Unite ale Americii va creste de la 2,6 milioane in 2010, la 6,2 milioane in anul 2030. De asemenea, procentul de musulmani nascuti in SUA este asteptat sa creasca de la 35% astazi, la 45% peste doua decenii.

Studiul mai prevede ca populatia musulmana din Franta si Belgia va depasi 10 procente pana in anul 2030 si ca Pakistanul va devansa Indonezia, devenind cea mai numeroasa natiune musulmana din lume.

Daca astazi musulmanii alcatuiesc 23,4% dintr-o populatie globala de 6,9 miliarde de locuitori, in 2030 procentul va creste pana la 26,4%. Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca inmultirea accelerata a numarului de musulmani nu va produce schimbari demografice dramatice in cele mai multe parti ale lumii. Procentul musulmanilor care traiesc in Asia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord va scadea de la 82% la 70%, insa numarul musulmanilor din Occident va ramane relativ mic. ​