China a avertizat vineri comunitatea internationala sa nu il sustina pe disidentul Liu Xiaobo, castigatorul premiului Nobel pentru pace de anul acesta, informeaza BBC. Reprezentanti ai guvernului de la Beijing au declarat ca vor exista “consecinte” pentru statele care il vor sustine pe Xiobo in timpul ceremoniei de decernare a premiului.

Liu XiaoboFoto: Agerpres

Mai multi diplomati de la Oslo au declarat ca au primit scrisori din partea ambasadei chineze in care erau avertizati in legatura cu consecintele participarii lor la ceremonie.

Vice-ministrul de externe chinez Cui Tankai a declarat ca pentru tarile europene alegerea este foarte simpla: fie aleg sa conteste sistemul judiciar chinez si suporta consecintele, fie se dovedesc “prieteni adevarati ai poporului si guvernului chinez”. Presa de stat din China a calificat premiul Nobel ca pe o “unealta ideologica occidentala”.

Reprezentantii Marii Britanii, Suediei si ai Olandei la Oslo au afirmat ca vor participa, la fel ca in fiecare an, la ceremonia de decernare a premiilor Nobel.

Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989). Intelectualul in varsta de 54 de ani se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08". Manifestul cere drepturi si libertati democratice in China si a fost semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi.