Un numar record de persoane au participat la maratonul ce a marcat aniversarea a 2500 de ani de la prima cursa ce a inspirat varianta moderna a maratonului. Mai mult de 12.500 de persoane au parcurs duminica acelasi traseu pe care mesagerul Pheidippides il strabatea in urma cu 2500 de ani, informeaza BBC.

Editia aniversara a maratonului din GreciaFoto: Reuters

Desi se confrunta cu consecintele grave ale crizei economice, bugetul alocat de Grecia pentru acest eveniment a fost sporit. Cheltuielile s-au ridicat la 1,5 milioane de euro, fata de cei 900.000 euro alocati pentru maratonul din anul anterior.

Organizatorii spera ca profitul obtinut in urma activitatilor turistice din Atena sa creasca cu aproximativ 25 milioane de euro datorita numarului mare de participanti internationali prezenti la maraton.

Cursa a fost una extrem de dificila pentru participanti, deoarece primii 32 km din traseu au fost parcursi in urcare. Castigatoarea cursei pentru femei a fost Rasa Drazdaukaite (Lituania), in timp ce Raymond Bett (Kenya) a castigat cursa pentru barbati.

In anul 490 I.H. armata ateniana i-a invins pe persi in Batalia de la Marathon. Potrivit legendei, un mesager, Pheidippides, a alergat pe o distanta de 42km pentru a anunta la Atena victoria asupra Persiei. Legenda spune ca mesagerul Pheidippides a murit in urma acestei curse din cauza oboselii si a deshidratarii. ​