Liderul socialistilor greci Evangelos Venizelo a anuntat ca abandoneaza incercarea de a forma un guvern nou. Venizelo este al treilea lider care incearca sa adune o coalitie de guvernare dupa alegerile neconcludente de duminica. Incercarile sale de discutie si negociere cu celelalte partide au esuat, iar opiniile raman divizate asupra planului de austeritate cerut de UE si FMI in schimbul salvarii Greciei. Criza datoriilor este la un pas de a scoate Grecia din zona euro, scrie BBC.

Evangelos Venizelo va anunta sambata in mod oficial presedintele Karolos Papoulias de insucces si spera ca acesta va reusi sa puna presiune pe partide in timpul intalnirii programate pentru duminica, pentru ca acestea sa isi asume responsabilitatea. Analistii sunt totusi sceptici asupra sanselor pe care preseditele le are in obtinerea unei coalitii de salvare nationala.

Daca si aceasta ultima incercare esueaza se vor organiza noi alegeri. Alegerile de duminica au aratat o preferinta a electoratului pentu partidele ce se pronunta impotriva planului de austeritate si impotriva partidelor aflate pana acum in coalitia de guvernare.

Agentia de evaluare Fitch Ratings a avertizat vineri statele din Zona Euro ca iesirea Greciei din uniunea monetara in contextul actualei crize ar putea cauza o reducere a ratingurilor celorlalte state partenere.

Alegerile de la sfarsitul saptamanii trecute din Grecia au dus la rezultate exceptionale si neanticipate la nivelul rezultat - poate putin surprinzatoare data fiind criza prin care trece tara - a stangii radicale si a extremei drepte. Surpriza a fost partidul de extrema dreapta, neonazist catalogat de analisti, Zori de Aur - Golden Dawn, care a obtinut 21 de locuri in parlament. Dupa ce la alegerile anterioare nu au reusit sa treaca de pragul de 3% necesar, adunand doar 0,295 din preferintele electoratului in 2009.