Socialistul Francois Hollande a fost ales duminica presedinte al Frantei, primind intre 52% si 53,3% din voturile alegatorilor in al doilea tur al alegerilor, potrivit estimarilor a patru institute de sondaje. Nicolas Sarkozy a recunoscut infrangerea si a afirmat ca nu va conduce batalia pentru alegerile legislative. "Nu va divizati, ramaneti uniti. Trebuie castigata batalia pentru legislative. Ea poate fi castigata. Scorul este onorabil. Nu voi conduce aceasta campanie", le-a spus acesta liderilor UMP.

Francois Hollande si Nicolas SarkozyFoto: Colaj foto

​Francois Hollande a castigat alegerile pentru ca este inteligent, rabdator, a stiut sa se faca placut de oameni, dar in acelasi timp a avut un noroc fantastic. Practic ascensiunea lui a fost consecinta mai multor factori independenti. Mai intai a fost scandalul sexual care l-a scos din scena pe Dominique Strauss-Kahn. Apoi nominalizarea sa a fost facuta de Partidul Socialist in momentul in care incerca sa demonstreze lumii ca in interiorul sau exista unitate. In plus contracandidatul sau, presedintele Sarkozy, se confrunta cu o dramatica scadere de popularitate inca inainte de inceperea campaniei electorale pe fondul celei mai grave crize economice cu care Franta s-a confruntat in ultimii zeci de ani, scrie BBC.

AFP anunta ca economia mondiala evalueaza in acest moment impactul pe care il va avea alegerea lui Francois Hollande la conducerea Frantei. Acesta a declarat anterior ca nu va ratifica intelegerea asupra masurilor de austeritate fiscala sustinute de Germania, daca aceasta intelegere nu va avea si un capitol concret despre cresterea economica. Acest fapt provoaca incertitudine la nivel european si poate atrage sanctiuni pe piata economica. Totodata, relatia cu cancelarul Angela Merkel este pusa sub semnul intrebarii, situatie destul de complicata avand in vedere faptul ca cele doua state au jucat pana acum un rol cheie in gestionarea crizei datoriilor in ultimii doi ani. Fostul candidat la prezidentialele franceze din 2007 Segolene Royal s-a declarat extrem de bucuroasa dupa ce fostul sau sot Francois Hollande a castigat alegerile in fata fostului ei rival Nicolas Sarkozy. La fel de bucuros este si fiul celor doi Thomas Holland, un tanar avocat care a participat activ atat in campania electorala a mamei cat si in cea a tatalui sau.

Nicolas Sarkozy a declarat ca isi asuma intreaga responsabilitate pentru pierderea alegerilor si ca este gata sa redevina o persoana de rand. In plus a adaugat ca in aceste momente mai mult ca niciodata dragostea sa pentru Franta ii copleseste inima. Sarkozy a incercat sa castige un nou mandat in ciuda nemultumirii generale privind marea rata a somajului in Franta. Hollande devine primul presedinte socialist al Frantei dupa Francois Mitterrand, informeaza CNN.

The Guardian scrie ca Francois Hollande a castigat puterea in Franta in ciuda valului de popularitate de care se bucura dreapta politica in Europa de la inceputul crizei economice, promitand ca va lupta impotriva masurilor de austeritate impuse si sustinute la nivel european de Germania. Nicolas Sarkozy devine al 11-lea sef de stat care pierde puterea datorita crizei economice. La infrangerea de duminica a contribuit si faptul ca Sarkozy era vazut de concetatenii sai ca un presedinte al oamenilor bogati, care castigase primul mandat promitand o mare schimbare in bine a Frantei. Francezii nu au simtit insa aceasta "schimbare in bine" care s-a concretizat de fapt intr-o rata de somaj nemaintalnita - 2,8 milioane someri.

Socialistii francezi au transmis deja felicitari noului presedinte si cu totii au facut declaratii de sustinere si de exprimare a bucuriei. Purtatorul de cuvant al Partidului Socialist l-a felicitat pentru victorie pe candidatul propriu adaugand ca alegerile de duminica nu inseamna victoria unei tabere impotriva alteia, ci victoria Frantei. Jean-Marc Ayrault, consilierul de campanie al noului presedinte, se declara si el bucuros pentru victoria celui ce doreste sa reorienteze intreaga Europa, anunta Le Monde.

Reuters relateaza ca primele sondaje l-au arata castigator pe socialistul Francois Hollande cu un total de voturi in jurul a 52%, la jumatate de ora de la inchiderea urnelor. Nicolas Sarkozy a declarat ca l-a sunat deja pe contracandidatul sau pentru a-i ura succes. Francois Hollande, care a incercat pe tot parcursul campaniei sa se prezinte drept un om normal, a promis ca va continua sa circule cu mijloace de transport in comun si ca va merge si de acum inainte la cumparaturi ca oricare alt cetatean.