ONU face presiuni asupra Siriei pentru implementarea vizibila si imediatata a unui plan international de pace, ce ar duce la incetarea represiunilor militare impotriva opozitiei. Data la care acest plan ar trebui sa intre in vigoare este 10 aprilie 2012. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon i-a cerut din nou lui Bashar al-Assad sa accepte planul initiat de Kofi Annan, astfel incat armistitiul sa isi poata produce efectele la data de 12 aprilie 2012, anunta The Guardian.

Ban Ki-moon declara insa ca joi situatia in Siria continua sa se deterioreze si ca violenta si atacurile indreptate impotriva civililor nu s-au rarit. Cu toate acestea, Siria pretinde ca a inceput retragerea trupelor, dar afirmatia este privita cu scepticism de opozitie care acuza faptul ca 27 de persoane au fost ucise joi in Siria. Opozitia infirma declaratia Damascului care spune ca a retras deja trupele din Deraa, Idlib si Zabadani.

Siria continua sa se bazeze pe sprijinul Rusiei care a avertizat Occidentul ca planul lui Annan nu poate fi implementat cu amenintari si ultimatumuri. Diplomatia este insa de parere ca singura solutie internationala este acceptarea planului sustiut de ONU si Liga Araba, in timp ce Siria considera ca revoltele de pe teritoriul sau sunt instrumentate tocmai de acest duet.