Banca Mondiala a anuntat marti intr-un comunicat ca cei trei candidati la functia de presedinte vor fi audiati in perioada 9-11 aprilie de catre Consiliul de administratie al institutiei. Consiliul este compus din 25 de reprezentanti ai unor tari si pentru prima data va alege presedintele Bancii, post ocupat pana acum de 11 americani, in cei 66 de ani de existenta, informeaza AFP.

Primul candidat audiat in data de 9 aprilie va fi Ngozi Okonjo-Iwala, in prezent ministrul de externe al Nigeriei, cu o cariera de 25 de ani in cadrul Bancii Mondiale.

In data de 10 aprilie la audieri va sosi columbianul Jose Antonio Ocampo, profesor de economie la Universitatea Columbia din New York, fost ministru de finante si economist in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Considerat favorit pentru a ocupa functia de presedinte, medicul american Jim Yong Kim, nascut in Coreea, a lucrat in pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar si in cercetare. Acesta va fi audiat ultimul.

Consiliul de administratie al Bancii Mondiale va desemna noul presedinte inainte de reuniunea de primavara, programata in data de 20 aprilie.