Potrivit raportului anual al Amnesty International privind condamnarile la moarte si executiile, in 2011 numarul statelor care au aplicat pedeapsa capitala a ajuns la 20, in descarestere cu peste o treime fata de anul 2001. In 2011 doar 10% dintre statele lumii au executat detinuti in numar total de 676, in timp ce 18.750 de persoane condamnate la moarte isi asteaptau inca executia, anunta CNN.

Condamnarile de moarte vin pe fondul unor acuzatii diverse, de la adulter si sodomie in Iran la blasfemie in Pakistan, si pana la trafic de droguri in alte state. Amnesty sustine ca multe dintre procesele instrumentate actualilor condamnati la moarte nu au respectat standardele internationale si ca cel mai adesea marturisirile au fost smulse prin tortura si alte metode de constrangere.

Raportul publicat nu contine date despre China, intrucat in aceata tara executiile reprezinta un subiect secret. Cu toate acestea, Amnesty International considera ca in China sunt executate anual mii de persoane, mai mult ca in toate celelalte state laolalta. SUA ramane singurul stat membru G8 care mai aplica pedeapsa cu moartea, executand anul trecut 43 de condamnati. In Europa si pedeapsa capitala nu mai exista cu exceptia Belarusului, care a executat doua persoane in 2011.