Liderii din estul Libiei au declarat autonomia regiunii cunoscuta sub numele de Cirenaica. In cadrul Congresului Oamenilor din Cirenaica tinut la Benghazi au participat sute de oameni, atat lideri traditionali cat si militari, si cu totii au cazut de acord asupra faptului ca regiunea lor atat de bogata in petrol a fost neglijata zeci de ani, drept pentru care s-ar impune acum autonomia, anunta BBC.

Oamenii ar dori sa aiba propriul lor parlament, propria politie, tribunale si capitala in orasul Benghazi. Politica externa ar urma sa ramana insa in grija autoritatilor de la Tripoli. In fruntea oamenilor din Cirenaica a fost numit ca lider Ahmed al-Zubair, cel mai vechi detinut politic al regimului Gaddafi. Acesta, care este si membru in CNT, a promis sa lupte pentru drepturile oamenilor din regiune, dar a subliniat faptul ca Libia nu se va diviza.

Desi nu au valoare legala sau constitutionala, declaratiile de la Benghazi au starnit tensiuni in capitala Tripoli, unde liderii Consiliului National de Tranzitie considera ca vocea civililor din Benghazi instiga la fragmentarea tarii.