Presedintele SUA Barack Obama a transmis joi o scrisoare oficiala omologului sau afagan Hamid Karzai prin care isi cere scuze pentru actiunea soldatilor NATO, care la inceputul saptamanii au ars mai multe exemplare din Coran - cartea sfanta a musulmanilor. Obama mentioneaza in scrisoare faptul ca ceea ce s-a intamplar reprezinta o eroare si un gest nechibzuit si ca tara sa va lua toate masurile necesare ca aceste gesturi sa nu se mai repete. Presedintele a promis ca cei vinovati vor suporta consecintele faptelor lor, anunta CNN.

Populatia afgana a raspuns afrontului primit prin demonstratii violente, iar atitudinea presedintelui Obama nu pare a linisti apele. Actiuni de amploare sunt asteptate vineri, considerata zi sfanta pentru lumea musulmana. In urma incendierii Coranului, doi soldati americani au fost impuscati de catre un barbat ce purta uniforma militara afgana. Totodata, doi demonstranti si-au pierdut viata intr-un schimb de focuri din jurul bazei militare.

Talibanii i-au indemnat pe musulmani sa atace trupele NATO si sa-i ucida pe soldati ca razbunare pentru necinstea comisa de acestia. Autoritatile afgane fac insa apel la abtinere si ii indeamna pe oameni sa nu organizeze demonstratii care ar putea crea pentru inamic un context favorabil.