Libia a votat luni pentru prima data dupa mai bine de 40 de ani. Scrutinul s-a desfasurat la Misrata si au avut ca scop alegerea consiliului local format din 28 de membri. In cursa electorala s-au inscris 242 candidati. Votul s-a derulat fara incidente si a fost considerat "un antrenament" inaintea alegerii Adunarii Constituante, ce ar trebui sa aiba loc in luna iunie. In timpul regimului Gaddafi, alegerile - considerate o inventie occidentala - au fost interzise, informeaza AFP.

Participarea la vot a fost de peste 30%, iar femeile au fost mult mai prezente decat barbatii. Ca o masura de prevenire a posibilelor fraude, votantii isi inmuiau degetele in cerneala albastra care rezista 24 de ore dupa ce introduceau buletinele de vot in urna. Rezultatul alegerilor va fi anuntat marti.

Ziua de luni a fost declarata sarbatoare nationala atat pentru ca la Misrata era ziua primelor alegeri libere, cat si pentru a comemora victimele revoltei din 20 februarie 2011. Misrata este considerat acum oras-martir.