Guvernul de coalitie german si o mare parte a opozitiei l-au ales pe Joachim Gauck, in varsta de 72 de ani, fost pastor militant pentru drepturile omului in RDG, pentru functia de presedinte al tarii, a anuntat, duminica seara, cancelarul Angela Merkel, informeaza AFP.

Joachim Gauck si Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Partidul Uniunea Crestin Democrata (CDU) al Angelei Merkel, Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul Verzilor, au votat cu o majoritate confortabila pentru Joachim Gauck, ales dupa demisia de vineri a presedintelui Christian Wulff, suspect intr-un caz de coruptie.

Gauck a candidat din partea PSD si a Verzilor la alegerile prezidentiale din iunie 2010 impotriva lui Wulff. A fost descris de Angela Merkel drept "un profesor de democratie" si se bucura de o mare popularitate in Germania. Doar membrii partidului de stanga Die Linke, intre care fosti membri ai Partidului Comunist, il critica virulent pe Joachim Gauck.

Joachim Gauck, un viitor presedinte popular, care se bucura de o importanta autoritate morala

Viitorul presedinte german Joachim Gauck (72 de ani), pastor si fost activist pentru drepturile omului in fosta RDG, se bucura de o importanta autoritate morala in vederea exercitarii unei functii patate de scandaluri care l-au fortat pe predecesorul sau sa demisioneze, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

Acest om inalt, cu parul grizonant, zambitor si cu o voce blanda este originar din nord-estul Germaniei, unde a copilarit si cancelarul Angela Merkel, fiica unui pastor.

Nascut in ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a ales sa devina pastor al Bisericii luterane si a fost martor al unor arestari arbitrare in parohia sa. Intr-o Republica Democrata Germana (RDG) in care Biserica se bucura de o relativa liniste, acesta si-a folosit pozitia pentru a apara drepturile omului.

In timpul primelor proteste din 1989, care au condus la daramarea Zidului Berlinului in noiembrie, el a devenit purtatorul de cuvant al colectivului de opozanti Noul Forum din Rostock.

Gauck desemnat, ulterior, pe 3 octombrie 1990 sa conduca Centrul insarcinat cu gestionarea si conservarea arhivelor Stasi, politia secreta a fostei RDG. El a ocupat postul timp de 10 ani, devenind reprezentantul eforturilor germane vizand fosta dictatura comunista.

Candidat invins la alegerile prezidentiale din 2010, sustinut de social-democratii din SPD si Verzi, el este totusi numit "presedintele inimilor" de catre presa, datorita popularitatii sale foarte mari, dupa un al treilea si ultim tur de scrutin pierdut la distanta mica de contracandidatul Christian Wulff.

Demisia de vineri a lui Wulff, in urma unui scandal privind cadouri primite de la prieteni bogati si tentative de intimidare a presei, l-a adus pe Gauck in prim plan.

Joachim Gauck urmeaza sa fie ales in mod oficial de o Adunare federala compusa din deputati din cadrul Bundestagului si din delegati ai lumii politice si ai societatii civile desemnati de parlamentele regionale, care urmeaza sa fie organizata pana pe 18 martie.