Presedintele Ali Abdullah Saleh a parasit duminica Yemenul cu destinatia SUA. Inainte de plecare acesta si-a cerut iertare poporului pentru toate neajunsurile provocate in timpul celor 33 de ani de guvernare si a declarat ca pleaca in SUA pentru a beneficia de tratament medical si spera sa revina la Sanaa ca sef al Partidului Congresul General al Poporului, scrie Reuters.

Saleh a obtinut imunitate in urma concretizarii planului instrumentat de statele Golfului sprijinite de aliatii vestici, cu scopul inlaturarii lui de la conducerea statului si oprirea violentelor ce s-au derulat in timpul protestelor din ultimul an. Yemenul a conceput si votat o lege speciala care-i asigura imunitatea.

Mii de oameni au iesit insa in strada protestand impotriva acordarii imunitatii si cerand ca presedintele sa fie judecat pentru uciderea a sute de demonstranti in ultimul an si pentru aducerea tarii in pragul razboiului civil.

Conform intelegerii agreate, noul guvern controlat de opozitie pregateste alegeri prezidentiale in data de 21 februarie. Cel mai probabil Saleh, care pana la acea data ramane in functie, va fi inlocuit cu aliatul si vice-presedintele sau, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Saleh si-a transferat deja prerogativele catre Hadi inainte de plecare, ridicandu-l totodata la gradul de general.