Croatia a votat duminica accederea in structurile UE in cadrul unui referendum national. Rezultatele partiale arata ca procentul celor care au votat in favoarea integrarii este de 67.11%. Cu 3 ore inaintea inchiderii votului prezenta semnalata la urne era de 33.79%, anunta AFP.

Entuziasmul proeuropean, care a urcat pana la 80 la suta in sondaje in 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011), din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, a carui intransigenta era adesea perceputa drept santaj, dar in special din cauza crizei economice care afecteaza UE.

Premierul Zoran Milanovic a declarat ca resimte prezenta scazuta la vot ca pe o sanctionare a actualei guvernari din partea populatiei, care se confunta cu o situatie economica dificila. Clasa politica croata s-a manifestat integral pro-aderare considerand ca dupa dobandirea independentei, accederea in structurile europene reprezinta cea mai importanta decizie.

Tratatul de accedere semnat in decembrie de catre Croatia trebuie ratificat acum de cele 27 de state membre. Daca acest lucru se va intampla, Croatia va deveni membru al Uniunii Europene incepand cu 1 iulie 2013. Croatia va fi cel de-al doilea stat dintre republicile fostei Iugoslavii care se va integra structurii UE, dupa Slovenia.