Varianta in limba engleza a portalului Wikipedia isi va suspenda activitatea timp de 24 de ore, incepand de miercuri de la miezul noptii, ca semn de protest impotriva legilor anti-piraterie propuse de autoritatile americane. Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales este de parere ca noile proiecte legislative Stop Online Piracy Act (SOPA) si Protect Intellectual Property Act (PIPA) reprezinta o amenintare asupra existentei viitoare a internetului, anunta Yahoo News.

In timpul celor 24 de ore de protest toate cautarile din Wikipedia vor afisa informatii despre SOPA si PIPA, iar cititorii vor fi indemnati sa se adreseze autoritatilor cerand sa nu voteze respectivele legi. Decizia implicarii Wikipedia in aceasta campanie a fost luata de catre redactorii si editorii sai in urma supunerii la vot.

Controversatele legi sunt sustinute de studiourile cinematografice de la Hollywood si de producatorii de muzica, acestia dorind o protectie sporita pentru proprietatea intelectuala. Prin implementarea SOPA se doreste stoparea vanzarii online de produse americane, prin obligarea companiilor de internet sa blocheze accesul catre respectivele siteuri care nu respecta legea.

Google, Yahoo, Facebook, Twitter sau eBay au atras atentia de nenumarate ori ca aceasta lege merge prea departe si risca sa le aduca prejudicii.