Scotia intentioneaza sa faca in 2014 un referendum care sa arate pozitia cetatenilor sai fata de declararea independentei de coroana britanica, potrivit premierului Alex Salmond. Anul 2014 a fost ales pentru ca Scotia sa aiba timp sa pregateasca legislatia aferenta referendumului, informeaza BBC.

Guvernul britanic sustine ca fara arobarea sa referendumul este unul neconstitutional. Premierul David Cameron a avertizat ca incertitudinea privind viitorul Scotiei afecteaza economia intregului regat, iar membrii partidelor Conservator, Laburist si Liberal-Democrat au cerut ca referendumul sa se tina cat mai repede posibil pentru aceleasi motive.

Guvernul scotian si cel al Marii Britanii trebuie sa cada de acord asupra datei referendumului, asupra intrebarii pe care acesta o va contine si asupra entitatiii care ar urma sa vegheze asupra procesului de votare. Totodata, guvernele trebuie sa decida daca rezultatul referendumului va avea caracter de aplicare obligatoriu sau va fi unul cu statut de recomandare.