Dupa ce luni Iranul a confirmat ca a inceput sa imbogateasca uraniu intr-o noua locatie, reprezentantii UE si ai Japoniei s-au intalnit marti pentru a discuta masurile ce ar trebui adoptate pentru oprirea importurilor de petrol din Iran. Iranul sustine ca imbogatirea uraniului nu va fi folosita pentru dezvoltarea armelor nucleare, ci pentru folosul populatiei civile, anunta Reuters.

Rusia a declarat si ea public ca regreta actiunea Iranului si ca este ingrijorata pentru ca aceasta tara ignora solicitarile comunitatii internationale. Japonia isi ia masuri de precautie pentru varianta in care s-ar situa de partea embargoului international, prin tatonari pe langa Arabia Saudita si Emiratele Arabe. Situatia actuala a Iranului a facut sa creasca pretul barilului de petrol.

UE a anuntat ca in data de 23 ianuarie va avea loc o intalnire a ministrilor de externe ai tarilor membre unde ar trebui sa se confirme embargoul asupra produselor petroliere. Momentan cele 27 de state nu sunt de acord privind momentul inceperii embargoului. Pentru multe economii europene aflate in suferinta, dependente de petrol, este dificil sa renunte la un furnizor de talia Iranului si sa gaseasca rapid alternative viabile.