Guvernul francez a declarat marti ca niciodata nu i s-a cerut sa autorizeze vanzarea de servicii si echipamente pentru monitorizarea internetului catre Libia lui Muammar Gaddafi si Siria lui Bashar al-Assad. Ministrul apararii Gerard Longuet declara totodata ca nicio comisie interministeriala pentru exportarea materialelor de razboi nu a fost solicitata sa dea avizul pentru o asemenea vanzarea de servicii, informeaza AFP.

Compania Amesys cu sediul central in sud-estul Frantei, specializata in sisteme de securitate, care a fost achizitionata in ianuarie 2010 de catre compania Bull, a incheiat in 2007 un contract cu autoritatile libiene pentru furnizare de tehnologie pentru interceptarea comunicatiilor, procesarea datelor si analiza lor.

Cazul a devenit public in august 2011 cand Wall Street Journal a scris despre sistemul de analiza a traficului de internet implementat de catre Amesys la centrul de monitorizare din Tripoli. Acest sistem permitea controlarea mesajelor transmise pe internet.

Amesys a recunoscut in septembrie 2011 ca lucra pentru regimul Gaddafi pe partea de conexiuni de internet si analiza materialului, iar contractul incheiat cu executivul de la Tripoli s-a semnat in contextul unei apropieri diplomatice cu Libia.