Mai multi lideri occidentali au adus un omagiu fostului presedinte ceh Vaclav Havel, care a decedat duminica la varsta de 75 de ani, numindu-l "erou al libertatii si democratiei" sau "pionier al unificarii europene", anunta AFP.

Presedintele SUA Barack Obama: "Vaclav Havel a intruchipat aspiratiile care au dus la o Europa democratica si unita si a demonstrat ca mai puternica decat orice arma este conducerea morala".

Cancelarul german Angela Merkel: "Lupta lui Vaclav Havel pentru libertate si democratie este de neuitat. Noi, germanii, ii suntem deosebit de recunoscatori".

Premierul britanic David Cameron: "Europa are o datorie profunda fata de Vaclav Havel care si-a dedicat viata pentru cauza libertatii umane. Comunismul a incercat sa-l zdrobeasca, dar el nu a putut fi redus la tacere".

Presedintele francez Nicolas Sarkozy: "Odata cu moartea lui Vaclav Havel, Republica Ceha a pierdut unul din marii patrioti, Franta pierde un prieten, iar Europa unul dintre cei mai intelepti oameni".

Presedintele ceh Vaclav Klaus a laudat lupta curajoasa purtata de Vaclav Havel impotriva totalitarismului comunist, numindu-l "un simbol al statului modern ceh".

Lech Walesa, fost presedinte al Poloniei: "Vaclav Havel a fost un mare orator al luptei pentru libertate, pentru democratie si eliberarea de sub jugul comunismului".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: "Havel a fost o voce puternica si curajoasa impotriva totalitarismului si o sursa de inspiratie pentru dizidentii care lupta pentru pace".