O comisie independenta olandeza a emis un raport asupra abuzurilor comise in seminarii, scoli si orfelinate. Concluzia este una socanta: din 1945 si pana in prezent zeci de mii de copii au suferit abuzuri sexuale in cadrul institutiilor guvernate de Biserica Catolica din Olanda, anunta BBC.

Cercetarea a inceput in august 2010 dupa aparitia unor acuzatii de abuz in cadrul unei scoli catolice din estul Olandei. Comisia a studiat 1.800 de plangeri depuse in legatura cu abuzuri comise in scolile catolice, a identificat 800 de vinovati dintre care 100 sunt inca in viata.

Potrivit raportului, in perioada 1945-1981 au fost comise cele mai multe abuzuri, dar numarul lor a scazut in perioada 1981-2011 limitandu-se la cateva mii de victime. Dintre aceste cazuri doar cateva mii implica violul.

Desi acuzata ca stiind de existenta abuzurilor nu a luat nicio masura pentru stoparea lor, Biserica Catolica din Olanda declara ca descoperirea comisiei o umple de rusine si vinovatie. Luna trecuta, Biserica Catolica a alcatuit un sistem de compensare financiara pentru persoanele care au suferit abuzuri in cadrul structurilor sale. Compensatiile se acorda in functie de gravitatea abuzului suferit si se incadreaza intre 5.000 si 100.000 euro.