Ministrul canadian al mediului, Peter Kent, a anuntat ca tara sa renunta la Protocolul de la Kyoto la o zi dupa ce negociatorii internationali au hotarat extinderea duratei acestuia. Canada sustine insa ca va continua sa lucreze pentru reducerea emisiilor sale de gaze si va continua sa sprijine negocierile pentru extinderea tratatului, anunta CNN.

Guvernul conservator al Canadei venit la putere in 2006 s-a opus in permanenta protocolului si a refuzat sa il aplice. Opozitia a acuzat insa sustinerea marilor poluanti comerciali in detrimental oamenilor de rand. Ministrul Kent a explicat pozitia guvernului sau spunand ca obiectivele tratatului erau ireale intrucat China si SUA, cele mai mari surse de poluare cu emisii de carbon, nu au fost niciodata de acord cu protocolul de la Kyoto. Kent sustine ca este nevoie de un nou pact care sa vizeze emisiile economiilor aflate in crestere rapida, precum China, Brazilia si India.

Canada a aderat la Protocolul de la Kyoto in timpul fostei guvernari care, dupa spusele lui Kent, a semnat fara sa se gandeasca daca poate aplica in realitate solicitarile tratatului, drept urmare canadienii urmand sa plateasca penalitati de 1.600 dolari/familie.

Tarile participante la conferinta de la Durban au decis pe langa prelungirea tratatului de la Kyoto si crearea unui fond international de mediu. Acesta ar trebui sa adune pana in 2020 in jur de 100 miliarde de dolari pentru ajutorarea statelor vulnerabile care nu pot face fata problemelor cauzate de schimbrile climaterice.