Talibanii pakistanezi au anuntat marti ca vor inceta luptele in sudul regiunii muntoase Waziristan, una dintre cele sapte zone tribale semi-autonome din nord-vestul Pakistanului. Incetarea focului a fost decisa cu o luna in urma si a precedat discutii pentru obtinerea pacii intre intermediari, care au reprezentat guvernul pakistanez si talibani, informeaza CNN.

Aceste discutii au inceput in luna septembrie si au vizat exclusiv sudul Waziristanului. In schimbul armistitiului, talibanii au cerut predarea prizonierilor, retragerea trupelor pakistaneze din regiune si compensatii pentru victimele operatiunilor armate care au avut loc in zona.

Potrivit talibanilor, au fost incepute si contacte directe intre guvern si batranii tribului lor in vederea incheierii unei intelegeri de pace. Totusi, guvernul nu recunoaste intalnirile prin reprezentanti cu talibanii, armistitiul si nici contactele cu batranii tribului. Mai mult, Ahsanullah Ahsan, clasicul purtator de cuvant al talibanilor pakistanezi, neaga si el orice intalnire si intelegere pe aceasta tema.