Solicitarea Palestinei pentru obtinerea statutului de membru ONU a ajuns vineri in fata Consiliului de Securitate. Pentru acordarea statutului, Palestina trebuie sa obtina o recomandare din partea Consiliului, adica minim noua voturi si sa nu se opuna niciun membru cu drept de veto. SUA a avertizat de la inceput ca isi va folosi dreptul de veto impotriva solicitarii palestinene, informeaza Fox News.

Jose Filipe Moraes Cabral, presedintele Consiliului de Securitate a declarat ca vor studia raportul dar nu a anuntat cand se va pronunta verdictul. Palestinienii au doua posibilitati, fie isi conving sustinatorii din cadrul ONU sa initieze o rezolutie prin care se recomanda acceptarea lor, fie se adreseaza Adunarii Generale a ONU. Avantajul celei de-a doua optiuni este ca in cadrul Adunarii nu exista drept de veto.

In discutiile preliminare de saptamana trecuta, China, Rusia, Brazilia, India, Africa de Sud si Libanul s-au declarat in favoarea palestinienilor, iar Franta, Italia, Columbia si Bosnia au declarat ca se vor abtine. Nigeria, Gabonul, Germania si Portugalia nu si-au precizat pozitia, dar diplomatii cred ca cel mai probabil primele doua tari vor sustine Palestina, in timp ce ultimele doua se vor abtine sau vor fi impotriva.