Presedintele rus Dmitry Medvedev si omologul sau american Barack Obama vor discuta despre sistemul de aparare antiracheta in cadrul summitului Asia-Pacific Economic Cooperation ce va avea loc la Honolulu intre 11-13 noiembrie, informeaza Ria Novosti.

Purtatorul de cuvant al lui Medvedev a declarat ca presedintele va discuta in detaliu problema cooperarii strategice, tratatul de reducere a inarmarii si problema scutului antiracheta pentru care doreste sa primeaca din partea NATO asigurari ca nu este proiectat impotriva tarii sale. NATO a declarat deja ca poate oferi Moscovei asigurari scrise in acest sens, dar pana acum nu a prezentat angajamentele juridice pe care Rusia le-a solicitat.

Rusia si NATO au acceptat sa coopereze in cadrul sistemului european de aparare antiracheta in cadrul summitului de la Lisabona din anul 2010. NATO sustine ca are nevoie de protectia pe care scutul i-o va oferi pentru a se apara de posibilele amenintari din partea unor state precum Iranul. Scutul ar urma sa fie amplasat in Polonia, Romania si Turcia.