Casa Alba a declarat joi in urma studierii raportului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) ca situatia din Iran este extrem de alarmanta si drept urmare va continua sa preseze Teheranul sa "isi schimbe comportamentul" si sa isi respecte obligatiile asumate international, scrie Reuters.

UE doreste sa aprobe aplicarea unui nou set de sanctiuni Iranului, dupa ce agentia ONU a declarat ca Teheranul dezvolta dispozitive explozive nucleare. Iranul continua sa nege acest fapt, iar liderul sau suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat ca orice atac din partea SUA sau Israel impotriva bazelor sale nucleare se va ciocni de rezistenta Iranului.

Diplomatii de la Bruxelles au demarat discutiile preliminare cu statele europene privind noile sanctiuni si planul efectiv ar putea fi votat de ministrii de externe ai statelor membre la 1 decembrie. Sanctiunile europene ar aduce o confirmare a eforturilor americanilor de a tine Teheranul sub presiune. Totusi, guvernele europene ar prefera ca sanctiunile sa fie impuse direct de catre Consiliul de Securitate al ONU. Acest lucru este insa imposibil pentru ca Rusia si China, care au drept de veto in cadrul Consilului, se opun.