Un tribunal tunisian a decis marti ca fostul premier libian Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi trebuie extradat in Libia. Mahmoudi este primul demnitar din fostul regim Gaddafi care va fi predat de o tara gazda noii conduceri libiene pentru judecata, extradarea sa putand constitui un precedent pentru alte tari care au oferit refugiu oamenilor din vechiul anturaj. Hotararea tribunalului tunisian este definitiva si fara drept de apel, scrie Reuters.

Mahmoudi a fost premierul Libiei din 2006 pana in luna august 2011, cand a fugit din tara dupa pierderea puterii in capitala Tripoli. In Tunisia a fost arestat la scurt timp dupa sosire pentru trecerea frauduloasa a frontierei si condamnat la sase luni de inchisoare. Desi a castigat apelul facut impotriva acestei sentinte si trebuia eliberat, tunisienii l-au tinut in continuare in arest.

Avocatul fostului premier considera decizia de marti incorecta si strict politica si ca justitia tunisiana va fi vinovata pentru orice prejudiciu, abuz sau agresiune ar suferi clientul sau dupa extradarea in Libia. Argumentul avocatului este modalitatea bestiala in care fost tratat si ucis colonelul Muammar Gaddafi.