Noul premier al Libiei este Abdurrahim El-Keib, un profesor aproape necunoscut. Acesta a inceput marti selectarea membrilor guvernului in speranta ca va reusi sa uneasca diversele grupari care au luptat pentru anihilarea regimului Gaddafi, scrie Reuters.

El-Keib este originar din Tripoli dar de zeci de ani traieste in exil, fiind unul dintre dizidentii politici libieni care s-au refugiat in SUA. Alegerea sa in fruntea noului executiv a starnit uimire in randul analistilor. Actualul premier nu a avut nicio functie sub fostul regim si s-a aflat in tara pe intreaga perioada a luptelor. Acestea au fost probabil atuurile decisive prin care l-a surclasat pe seful CNT, Mustafa Abdel Jalil, dar si pe alti oameni politici libieni.

Keib a fost ales in functie luni cu 26 de voturi favorabile ale membrilor CNT din totalul de 51 si are la dispozitie doua saptamani pentru crearea noului guvern de tranzitie. In prima parte a anului 2012 va organiza intaia runda de alegeri in urma carora ar trebui sa se prefigureze noua Constitutie a tarii.