Guvernul interimar libian s-a pregatit marti pentru lansarea unui atac final impotriva orasului natal al lui Gaddafi, Sirte, unul dintre ultimele puncte controlate inca de fostul regim. Desi poarta lupte de mai bine de trei saptamani in jurul orasului, abia luni fortele conducerii actuale au reusit sa patrunda in oras pret de cativa kilometri, ocupand partea de sud, scrie Reuters.

Situatia populatiei civile din oras este foarte grea, oamenii au ramas captivi si nu il pot parasi din cauza luptelor care se desfasoara continuu. Au ramas fara alimente, apa, combustibili sau medicamente. Consiliul National de Tranzitie este decis sa dea o lovitura finala prin care sa ocupe orasul. Fortele CNT sunt sprijinite de avioanele de lupta ale NATO care au tot bombardat taberele pro Gaddafi din interiorul orasului.

Intre timp Gaddafi si fiii sai sunt de negasit. Fostul premier Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi aflat in prezent intr-o inchisoare din Tunisia a declarat ca este convins de faptul ca Muammar Gaddafi se afla in Libia si ca lupta cot la cot cu oamenii sai. Mahmoudi este convins ca fostul sau sef nu se va preda si nu va renunta la lupta pana la final. Fostul premier a mai declarat ca ar fi dispus sa coopereze cu noua conducere a Libiei daca acesta renunta la cererea de extradare inaintata Tunisiei si campania de denigrare la adresa sa.

CNT a comunicat luni faptul ca va incepe pregatirile pentru alegeri dupa capturarea orasului Sirte. Anterior declarase ca vor astepta pana cand toate focarele pro-Gaddafi vor fi stinse. Sirte are 75.000 de locuitori si este considerat a doua capitala a Libiei.