Fidel Castro i-a raspuns presedintelui Barack Obama care declarase miercuri ca relatiile dintre SUA si Cuba s-ar putea imbunatati daca cea din urma ar deveni mai democratica. Castro a fost extrem de iritat de afirmatiile lui Obama si a declarat ca tara sa nu se va inclina in fata presiunilor americane. Fostul presedinte a scris in editorialul sau ca tara se afla in proces de reformare si in viitor se va schimba, dar nu din cauza americanilor ci prin efortul cubanezilor. O noua Cuba ar putea aparea chiar inainte de prabusirea imperiului american, informeaza Reuters.

Castro l-a aprostrofat dur pe seful de la Casa Alba ironizandu-i oferta binevoitoare de intarire a relatiilor bilaterale. Fidel Castro crede ca acest demers nu le permite americanilor sa vada ca dupa 50 de ani de embargo si crime impotriva Cubei poporul sau nu a putut fi infrant.

Atacul lansat la adresa lui Obama reprezinta primul editorial al lui Castro dupa ce aproape toata vara a lipsit paginile ziarului Granma. Absenta lui Castro a fost motivata prin implicarea intrun alt proiect care este prioritar, fara a se oferi detalii. Situatia a atras insa numeroase zvonuri privind o inrautatire a sanatatii fostului presedinte.