Ministru de externe rus Sergei Lavrov a reafirmat dorinta Rusiei de a deveni un garant al pacii intre Georgia, Abhazia si Osetia de Sud. Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a 66-a sesiuni a Consiliului de Securitate ONU. Rusia este hotarata sa faca tot posibilul pentru a evita un nou razboi in Caucaz si doreste ca UE si SUA sa isi ia angajamente similare, scrie Ria Novosti.

Anterior, Rusia a venit cu o propunere de acord privind incetarea conflictului dintre Georgia si Abhazia, dar initiativa a fost blocata de tarile vestice care doresc incheierea unui acord prin care refugiatii georgieni sa se poate inoarce in Abhazia. Peste 300.000 de georgieni au trecut in Abhazia in anii 1992-1993, in timpul razboiului care a lasat in urma pana la 30.000 de victime.

Rusia a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud in anul 2008, dupa raboiul de cinci zile. Georgia considera insa ca cele doua republici independente sunt de fapt parte a teritoriului sau national. In afara de Rusia independenta celor doua state a mai fost recunoscuta de Nicaragua, Venezuela si micile tari din Pacific: Nauru, Vanuatu si Tuvalu.