Laurent Gbagbo a lansat o plangere la Paris impotriva armatei franceze pe care o acuza de tentativa de asasinat in timpul ofensivei din aprilie, cand fortele rivalului sau Alassane Ouattara sustinute de Franta si ONU au atacat resedinta sa prezidentiala. Ancheta este acum in desfasurare dupa ce avocatii lui Gbagbo au lansat plangere penala, informeaza AFP.

Laurent Gbagbo a refuzat sa predea puterea noului presedinte ales Alassane Ouattara, iar dupa patru luni de criza si doua saptamani de lupte civile a avut loc o ofensiva puternica controlata de Ouattara. Resedinta lui Gbagbo a fost inconjurata de trupe si a fost dispus in jurul ei armament greu, inclusiv rachete frantuzesti. Gbagbo a fost capturat si obligat sa renunte la putere.

Franta, desi sustinatoare a lui Alassane Ouattara, a interzis trupelor sale o implicare directa in arestarea fostului presedinte ivorian. In acest moment, Laurent Gbagbo impreuna cu sotia sa si mai multi oameni devotati se afla in arest in Coasta de Fildes. Desi se lupta cu acuzatii de crime economice din partea noii conduceri, Gbagbo tot spera ca isi va vedea rivalul in fata Tribunalului Criminal International.