Intr-un climat caracterizat de disensiuni intre Germania si Franta pe de o parte si Uniunea Europeana pe de alta parte, privind liberalizarea pietei energetice din Europa, Bulgaria deruleaza un proiect pentru crearea celei mai mari companii integrate pe verticala din domeniul energetic din sud-estul Europei, reunind activitatile de productie, transport si distributie de energie electrica si gaze naturale.

Consiliul concurentei din Bulgaria a aprobat pe data de 1 iulie proiectul guvernului de a crea un holding prin fuziunea celor mai mari companii de stat din sectorul energetic. Potrivit comitetului antitrust, fuziunea celor cinci companii reprezinta o restructurare interna a fiecarei companii aflate in proprietate publica. In cadrul noului holding, fiecare companie isi va pastra independenta, de exemplu deciziile privind activitatea pe piata energetica vor fi independente. De asemenea, fiecare companie isi va pastra dreptul de a-si dezvolta propria strategie de dezvoltare pentru atingerea scopurilor intregului holding.

Cele mai mari cinci companii

In componenta noului holding vor intra Maritza East Mines, impreuna cu Termocentrala Maritza Est 2. Cele doua companii, una miniera si cealalta de productie a energiei electrice, ar echivala in varianta romaneasca cu un complex energetic, de tip Turceni sau Rovinari. Cea de-a treia este Compania Nationala de Electricitate NEK, care dupa restructurarea din 2001, are ca principal obiect de activitate transportul de energie electrica si detine operatorul de sistem. Insa, spre deosebire de Transelectrica, are dreptul de a detine unitati de productie a energiei electrice.

NEK detine 51% din actiunile viitoarei centrale nucleare care se construieste la Belene, cu o capacitate instalata de 2.000 MW, revenindu-i astfel jumatate din productia centralei. Din holding va face parte si centrala de la Kozlodui, ceea ce face ca toate reactoarele nucleare sa fie incluse in noua structura. La aceasta se adauga monopolul gazelor naturale, Bulgargaz, ale carui atributii reprezinta insumarea celor pe care le are Transgaz cu acelea ale Romgaz.

In viziunea guvernului de la Sofia, fuziunea va creste competitivitatea noii structuri pe piata energetica regionala si europeana, va avea o eficienta sporita si va oferi servicii de calitate clientilor, in conditiile in care costurile vor fi reduse. In acelasi timp, va fi asigurat un aport suplimentar de capital, prin atragerea investitorilor pentru o asemenea structura de tip holding.

Financiarul.com