Volumul este dedicat provocărilor pe care pandemia de Covid le-a adus domeniului vieții religioase dintr-o perspectivă democratică: care sunt exigențele internaționale ale raportării statelor membre UE și OSCE față de restricționarea legitimă a libertății religioase în momente critice. Autorul analizează modul în care statul român, prin comparație cu alte state cu regimuri democratice, s-a comportat și a comunicat în această perioadă: „Libertatea religioasă a fost mai degrabă o teamă, nu o temă. O precauție, nu o oportunitate. Insuficient dezbătută în spațiul public din țara noastră atât din cauza lipsei de specialiști, cât și mai ales din motive de poziționare strategică a diferitelor organizații religioase față de o libertate fundamentală asupra căreia guvernul în mod tradițional nu operează politici publice de promovare, libertatea religioasă a ieșit timid la iveală abia în timpul pandemiei” (Cătălin Raiu)

Libertatea religioasă între politică și politiciFoto: Hotnews

Volumul cuprinde texte publicate de autor în presa laică, dintre care o bună parte la Hotnews. Perspectiva este una dublă: pe de o parte, cronologică, pe de altă parte, critică. Capitolul 1 reunește texte despre statutul libertății religioase confruntat cu abordarea stângace a autorităților și încearcă să sistematizeze câteva repere democratice. Capitolul 2 extinde spectrul analizei și tratează teme aflate în proximitatea libertății religioase cum ar fi statutul minorităților, lipsa angajamentelor externe ale României sau modul în care putem exploata, ca țară plină de resurse, atuurile noastre pentru construirea democrației.

Volumul este prefațat de Ján Figeľ, Reprezentantul Special pentru Promovarea Libertății de Religie și Credință în Afara Uniunii Europene (2016-2019), primul „ambasador pentru libertate religioasă” al Uniunii Europene:

„Pentru prea mult timp, libertatea de religie și credință (FoRB) a fost tratată ca un orfan uitat, nu a reprezentant o prioritate nici ca politică externă, nici pentru dezvoltarea cooperării. Dar, sunt și vești bune. Revirimentul libertății de religie și credință (FoRB) este substanțial. În anul 2013 toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat Ghidul pentru Promovarea și Protejarea Libertății de Religie și Credință. În anul 2014 s-a născut la nivelul Parlamentului European primul inter-grup pentru libertate și toleranță religioasă având 38 de membri. În același timp, a început să funcționeze Platforma Internațională a Parlamentarilor FoRB la nivel mondial. Începând cu anul 2015 există un Contact Grup internațional pentru libertatea religioasă la care participă diplomați dintr-un număr crescând de țări. Începând cu anul 2016 Uniunea Europeană a înființat primul mandat de promovare a libertății religioase. După aceea, mai mult state membre ale Uniunii Europene și-au desemnat proprii ambasadori sau reprezentanți speciali: Ungaria, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Lituania, Polonia, Olanda și Cehia. S-au alăturat Norvegia, Finlanda și Suedia. Alte state membre ale Uniunii Europene se vor alătura în curând. Aceste țări europene au o relație de parteneriat foarte activă cu SUA și Canada pentru promovarea libertății religioase. Departamentul de Stat al SUA a inițiat două reuniuni ministeriale la Washington D.C. pentru promovarea libertății de religie și credință prin angajamente concrete, mărturii, dezvoltarea de rețele profesionale și alte evenimente conexe. Participarea a 104 reprezentanți guvernamentali și aproximativ 1000 reprezentanți ai organizațiilor religioase și societății civile în iulie 2019 la Washington D.C. a fost un semnal puternic pentru cooperare globală în sprijinul promovării libertății religioase. Drept consecință, în februarie 2020 a luat naștere Alianța Internațională a Libertății Religioase cu participarea a peste 30 de state”.

Despre Cătălin Raiu, autorul volumului, Ján Figeľ afirmă: „Cătălin Raiu este unul dintre cei mai de referință experți în domeniul protejării și promovării libertății de religie și credință (FoRB). Eforturile sale sunt foarte bine cunoscute și apreciate la nivel internațional, în special la nivelul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și al Uniunii Europene”

Cătălin Raiu este membru al panelului de experți pe libertate religioasă al OSCE, lect.univ.dr. la Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București și președintele FoRB România. Asociație pentru Promovarea Libertății Religioase

Volumul poate fi comandat aici.