Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cum a devenit Isus Dumnezeu. Preamarirea unui predicator evreu din Galileea

de A.V.     HotNews.ro
Joi, 20 august 2020, 10:50 Actualitate | Recomandare de lectura


cum-a-devenit-isus-dumnezeu-preamarirea-unui-predicator-evreu-din-galileea
Foto: Hotnews

„Isus a fost mereu recontextualizat de oamenii din diverse epoci si locuri. Cei dintai ucenici ai lui Isus au facut-o dupa ce au inceput sa creada ca el a inviat din morti si a fost preamarit in cer: l-au transformat in ceva ce nu fusese inainte si l-au inteles in lumina noii lor situatii.

La fel au facut si autorii neotestamentari de mai tarziu, care l-au recontextualizat si l-au inteles pe Isus in lumina propriilor situatii, deja mult diferite. In acelasi mod au procedat crestinii din secolele al II-lea si al III-lea, care il intelegeau pe Isus nu atat ca profet apocaliptic, cat ca fiinta divina devenita om. La fel crestinii din secolul al IV-lea, care sustineau ca el existase dintotdeauna si fusese intotdeauna egal in statut, autoritate si putere cu Dumnezeu Tatal.

Acelasi lucru se petrece si cu crestinii de azi, care sunt de parere ca Cristosul divin in care cred si pe care il marturisesc e identic in toate privintele cu persoana care a pasit pe drumeagurile prafuite din Galileea, propovaduindu-si mesajul apocaliptic despre nimicirea care va veni. Majoritatea crestinilor de astazi nu-si dau seama ca l-au recontextualizat pe Isus. Dar au facut-o. Oricine crede in el sau ii impartaseste oricare dintre invataturile sale l-a recontextualizat pe Isus – de la primii credinciosi care au crezut in invierea lui, pana azi. Si asa va fi in vecii vecilor.“ — BART D. EHRMAN

„Cum i-a permis monoteismul iudaic lui Dumnezeu sa aiba un fiu? Ehrman ne da raspunsul, purtandu-ne printr-o lume cu ingeri, stihii si nenumarati semizei, in care isi croia drum o marunta secta mesianica ce credea ca Isus din Nazaret a inviat din morti.“ — PAULA FREDRIKSEN

Bart D. Ehrman conduce Departamentul de studiu al religiilor din cadrul North Carolina University, Chapel Hill. Si-a facut studiile de masterat si doctorat la Princeton Theological Seminary, unde a absolvit, in 1985, magna cum laude.

Este unul dintre cei mai importanti experti in istoria crestinismului timpuriu, cunoscut publicului larg prin carti precum Jesus, Interrupted: Revealing the Hidden Contradictions in the Bible (2009); God's Problem: How the Bible Fails to Answer Our Most Important Questions – Why We Suffer (2008); The Lost Gospel of Judas Iscariot: A New Look at Betrayer and Betrayed (2006); Truth and Fiction in The Da Vinci Code: A Historian Reveals What We Really Know about Jesus, Mary Magdalene and Constantine (2004); Lost Christianities (2003); Lost Scriptures: Books That Did Not Make It into the New Testament (2003); The Apostolic Fathers (2003); Jesus: Apocalyptic Prophet of the New Millennium (1999); The New Testament and Other Early Christian Writings: A Reader (1998); The Orthodox Corruption of Scripture: The Effect of Early Christological Controversies on the Text of the New Testament (1993).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22179 vizualizari

 • +19 (63 voturi)    
  nebănuite căile.. vieții (Joi, 20 august 2020, 11:25)

  MG [utilizator]

  pentru a respecta convergența la o singură putere au trebuit să repare, unească, ce s-a distorsionat prin clamarea invierii. Adică Dumnezeu=Sfantul Duh=Isus.
  Un fel de distrosionare a "realității" ca să se pupe cu "faptele".
  Dumnezeu este făcut/clamat după chipul și asemănarea omului - in lipsa unor probe materiale - ca să fie bine. În acest aspect, evreii sunt cei mai consistenți: Mesia nu a venit incă și Dumnezeu este unul singur. Dar creștinismul are o frumoasă latură umană și o super intrigă de film care fascinează și alimentează o speranță esențială vieții multora.
  • -46 (68 voturi)    
   Iisus, nu Isus (Joi, 20 august 2020, 14:27)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui MG

   dupa ce vezi asta, nici nu mai conteaza celelalte aberatii pe care le debitezi
 • -24 (80 voturi)    
  Altul care se lupta cu crestinismul ! (Joi, 20 august 2020, 11:53)

  Idealistu [utilizator]

  Hai sa-i facem publicitate, ca si asa nu mai avem valori morale si etice in societate.
  Din lista de publicatii se vede ca baiatul lupta din greu cu crestinismul, in schimb n-are probleme cu islamismul sau iudaismul.
  • +17 (59 voturi)    
   este normal (Joi, 20 august 2020, 13:35)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   este normal ca dvs să vă apărați credința părinților și la fel de normal este ca alții, crescuți altfel, s-o conteste. Religia este baza, minimul de civilizație necesar unei comunități, ancora speranței unor ființe aruncate pe o piatră ce se invârte într-un univers incomensurabil și incomprehensibil.
   Ajută la tratarea anxietății și la menținerea sănătății mentale colective și individuale pănă la noi repere și adevăruri.
   Care religie este mai corectă științific este o himeră ce nu trebuie deranjată că distruge pojghița pe care este construită civilizația actuală și nu avem cu ce s-o înlocuim în viitorul apropiat.
   • -18 (48 voturi)    
    corectitudinea politica (Joi, 20 august 2020, 16:58)

    Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui MG

    si mai nou corectitudinea stiintifica, cele doua nenorociri ale vremurilor noastre.
    Dar ce o fi domne stiinta asta? Toate teoriile stiintifice se bazeaza pe observatii asupra naturii, adica asupra... creatiei. Totul se bazeaza pe axiome, leme, care nu se demonstreaza, pe care nu le poti combate, dar in care trebuie sa crezi orbeste, deci stiinta este ea insasi o .. credinta. Sorry pt cei care isi facusera un zeu din stiinta.
    • +14 (34 voturi)    
     E fals ce pretindeți dv. (Vineri, 21 august 2020, 18:51)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

     Axiomele sunt adevăruri evidente, definite prin ele însuși.
     De exemplu: „apa este udă” - reprezintă o axiomă, pentru că înțelesul lui „ud” este dat de rezultatul contactului dintre un obiect cu apa.
     O altă axiomă - „întunericul este lipsa luminii” - se pare că dumnezeul evreilor - cel pe care creștinii îl numesc creator - nu cunoștea axioma aceasta atunci când s-a apucat să „separe” lumina de întuneric; nu știa nici că lumina este o simplă radiație electromagnetică, vizibilă de către ochiul omului, pe care o emană stele precum soarele.
     Așa că, dacă chiar există pe undeva un creator, el nu este dumnezeul evreilor, cel care a devenit și dumnezeul sectei desprinse din mozaism și care se numește astăzi creștinism.
     • -14 (20 voturi)    
      Alta lumina ! (Vineri, 21 august 2020, 21:01)

      johnny2 [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      E vorba de alta lumina, nu de lumina care este
      si unda electromagnetica si fotoni !
      • +17 (29 voturi)    
       Poate-ți închipui că eu n-am citit biblia (Sâmbătă, 22 august 2020, 11:35)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui johnny2

       dacă crezi că merge cu mine vrăjeala aia ieftină.
       „Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină.

       Dumnezeu a despărţit lumina de întuneric.
       Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte.”

       Nu știm cum a reușit idiotul vostru de creator să separe lumina de ceea ce înseamnă lipsa luminii și nu știu de unde a găsit el lumină în condițiile în care lipsea „becul” (pe care l-a „creat” abia 3 „zile” mai târziu; pentru că nu exista încă soarele, nu știm nici cum a calculat că a trecut o zi).
       • -7 (15 voturi)    
        Cine a scris biblia? (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:01)

        al1lego [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        Poate ca eroarea de intelegere vine din conceptia ca biblia a fost "dictata" de creator. Daca in schimb ne imaginam ca faci o prezentare (sa o numim via o viziune, sau revelatie) despre smartphones oamenilor de acum 4000 de ani, si dupaia aia scriu o carte despre asta, si dupa eu vin sa te judec pe baza cartii, cam ce crezi ca o sa gandesc despre intelegerea ta a problemei? :)
        • +16 (28 voturi)    
         Ah păi atunci să ignorăm și „să nu furi” (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:33)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui al1lego

         pentru că o fi tot „o interpretare”.
         Nu știu care este originea bibliei, însă știu sigur că nu are în ea absolut nimic divin.
         De acord că e plină de norme morale care erau valabile în urmă cu 2-3-4 mii de ani și cu unele care au trecut testul timpului, însă eu - un om al anilor 2020 - nu am absolut niciun motiv să-mi trăiesc viața după acele norme și niciun motiv să consider că poveștile - pe a căror lipsă de logică o identifică și un minor - au o valoare mai mare decât cele scrise de Ispirescu.
     • -12 (18 voturi)    
      "Facerea lumii" in monoteismul (Vineri, 21 august 2020, 23:24)

      Verdier [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Vechi-testamentar, evreiesc, este deci "Creatorul" a toate cele "creaturi". Mai cititi...
      • +13 (29 voturi)    
       Cei care citesc nu pot crede prostiile din biblie (Sâmbătă, 22 august 2020, 11:41)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Verdier

       cei care nu citesc sunt cei mai predispuși să ajungă adepții unei religii atât de greșite precum creștinismul (toate religiile sunt greșite, însă aici vorbim doar de una din ele).
       Pe acest pământ și în cerurile sale nu există alți creatori în afară de oameni; noi creăm lumea pe care o vezi, noi avem grijă unii de alții (te asigur că rugăciunea în cor a 8 miliarde de oameni este mai slabă decât o banală aspirină), noi distrugem și pedepsim.
       • -3 (19 voturi)    
        ai putea sa detaliezi? (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:13)

        SoCo [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        - imi spui te rog cum ai ajuns la concluzia "cei care citesc nu pot crede prostiile din biblie"?
        - daca afirmi ca toate religiile sunt gresite, probabil ca afirmi si ca ca totul este materie si predeterminat.... hmmm atunci sunt curios, oare ai fost predeterminat de legile materie sa ajungi la aceasta concluzie? Daca da, este ea adevarata sau falsa?
        - cum a aparut universul(materia, spatiul, timpul) ? ... chiar daca spui ca "pe acest pamant si in cerurile sale nu exista alti creatori inafara de oameni", sper ca nu afirmi ca noi am creat tot ce exista.
        • +8 (24 voturi)    
         Sigur, însă am să o fac foarte scurt (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:44)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

         Citind, îți dezvolți mintea, ești pus în fața logicii, a noțiunilor discutate din mai multe puncte de vedere, a argumentelor și a lipsei de argumente; afli că în lume sunt mii de religii, fiecare cu dumnezeul ei; afli că dumnezeul africanilor este creț și negru la culoare și te întrebi de ce ăl din unele biserici e blond deși s-a născut semit.

         Oamenii religioși - adică superstițioși - sunt cei mai înclinați să creadă în destin, eu nu cred așa ceva; eu cred că fiecare alegere pe care o face fiecare dintre noi în fiecare moment al vieții are puterea de a schimba viitorul (chiar și alegerea de a nu face alegeri determină un alt viitor).
         N-am cum să cred nici că totul est materie, pentru că existența energiei a fost deja demonstrată.

         Îmi pui o întrebare la care singurul răspuns pe care îl am este teoria care, dintre teoriile pe care le avem, conține cele mai puține erori: big bang.
         • -1 (23 voturi)    
          multumesc pt. clarificari (Sâmbătă, 22 august 2020, 15:11)

          SoCo [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          raspuns pt. <hic sunt leones>

          - citind iti dezvolti mintea >> deacord
          - sunt mii de religii >> deacord >> si din cate stiu eu religiile mari (budism, hinduism, islam crestinism, iudaism) sunt ori toate false ori doar una adevarata(pentru ca acestea se contrazic una pe alta in doctrinele de baza) >> parerea mea este ca in crestinism conceptul de Dumnezeu face cel mai mult sens, si prin D-zeul crestinului se poate explica cel mai bine realitatea in care ne traim.
          - oamenii religiosi - adica supersticiosi >> cred ca sunt si superstitiosi dar in crestinism superstitia este o anomalie. Crestinul autentic ar trebui sa creada doar ceva pentru care are argumente si dovezi solide. Credinta crestinului nu ar trebui sa fie oarba!
          - materie sau energie este tot una, vezi teoria relativitatii, faimoasa ecuatie a lui Einstein: e=mc2 (materia se poate transforma in energie si invers)
          - teoria big bang-ului nu explica cauza universului, ci doar ca materia, timpul si spatiul(adica tot ceea ce intelegem prin "univers") au un inceput absolut, si ca universul este in expansiune accelerata. Deci intrebare ramane cum aparut materia, din nimic? ... asta ar fi rau decat magia, macar la magie ai palaria, sa nu mai vorbim de magician.
          • +4 (26 voturi)    
           Omenirea are multe întrebări fără răspunsuri (Sâmbătă, 22 august 2020, 16:33)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

           Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță e că toate religiile încearcă să răspundă la unele dintre întrebări.
           Dumnezeul creștin este - poate - cel mai absurd dintre dumnezeii marilor religii, fiind emanația minții unui popor - în perioada aceea - foarte înapoiat.
           În creștinism superstiția este parte importantă a religiei; dacă creștinul ar crede doar ceva pentru care are argumente și dovezi solide, creștinismul ar dispărea în secunda doi.
           Materia și energia sunt lucruri diferite - nu e locul să discutăm aici despre filosofie.
           Ne lipsesc prea multe informații ca să ne apucăm să încercăm să explicăm cauzele existenței universului (poate că universul nostru este de fapt o picătură de ploaie care cade, adunând în jurul ei alte picături de ploaie, până când se va sparge de acoperișul unui uriaș, cine știe?)
           • -3 (19 voturi)    
            eu cred ca doar trebuie sa cauti rational (Sâmbătă, 22 august 2020, 17:42)

            SoCo [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            raspuns pt. <hic sunt leones>

            - crezi ca doar varsta/timpul face ca ceva sa fie inapoiat, absurd sau fals? Asta ar insemna ca Aristotel, Plato, Socrate ar fi in intelesul tau inapoiati. Te asigur ca inca poti aplica cu incredere terorema lui Pitagora. Deci ar trebui sa reevaluezi argumentul.
            - pe ce te bazezi cand spui ca, crestinismul ar disparea in secunda 2? Unde este inconsistenta in crestinism?
            - normal ca materia si energia sunt lucruri diferite, dar e=mc2 arata ca se pot transforma dintr-o stare in alta, asta nu e filozofie ci fizica. Aceasta se intampla cand aprinzi un chibrit, sau cand explodeaza o bomba nucleara. Dar nu asta e relevant, ci relevant este ca materia/energia, spatiul si timpul au un inceput absolut (conform cu teoria big bang-ului pe care ai spus c-o sustii)
            - cand spui ca "poate universul nostru este defapt o picatura de ploaie..." ai vre-un argument pt. asta sau e doar o ... superstitie. In caz ca da, iti recomand cu tarie sa nu crezi, pt. ca nu sunt argumente si/sau dovezi pentru aceasta. Vezi ca nu tot ce e logic posibil este si probabil.
  • -19 (43 voturi)    
   hei (Joi, 20 august 2020, 14:08)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   S-o fi gandit omul sa scrie si despre Mahomed, dar si-a dat seama ca si-ar putea pierde capul.
 • +30 (70 voturi)    
  Adevarul ii va infuria pe habotnici (Joi, 20 august 2020, 12:25)

  kemd [utilizator]

  Pe oamenii rationali ii elibereaza.
  • -21 (45 voturi)    
   cine este adevarul (Joi, 20 august 2020, 13:41)

   Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui kemd

   Omul nu poate afla rational adevarul decat intr-o ecuatie matematica. Explica-i tu unui copil din burta mamei ce este o macara si il vei elibera numaidecat. Se pare ca "habotnicii" si-au ales partea cea buna ;)
  • +1 (39 voturi)    
   Religia este ca o Mamă (Joi, 20 august 2020, 13:45)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui kemd

   posibil să existe mame mai bune pe undeva dar MAMA este una singură și nimeni nu ar schimba-o pentru nimic în lume.
   Este ceva cu care te naști și cu care te identifici. Cine a raționat această angoasă existențială poate alege și altă religie daca nu-i este cu putință să trăiască cu incertitudinea asta uriasă a lipsei oricărei puteri divine.
  • -20 (32 voturi)    
   Corect (Joi, 20 august 2020, 14:34)

   Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui kemd

   Oamenilor li se pregatesc diverse forme de eliberare, ca de exemplu:

   https://static01.nyt.com/images/2009/12/19/world/19poland/articleLarge.jpg
   • -14 (40 voturi)    
    Metodele s-au rafinat (Joi, 20 august 2020, 15:44)

    Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

    Acum oamenii sunt dresati sa se inghesuie "de buna voie" in lagarele de munca (vezi Bucuresti, Cluj etc.), "traiesc" in celule cu gresie si faianta (pentru care unii se indatoreaza pe viata), unde sunt "recreati" prin TV-uri cu diagonala de 1,5 metri, internet 5G (in curand) etc. Sunt lasati sa creada ca sunt destepti si cool, ca sunt proprii lor stapani, ca sunt in control:) Iar sufletele de slugi sunt fericite (sau cel putin asa declara pe facebook), si n-au nevoie de altceva, si in niciun caz de Dumnezeu. Un experiment reusit, nu-i asa? Cel putin pentru moment.
    • +26 (42 voturi)    
     tot alea vechi sunt baza (Joi, 20 august 2020, 17:09)

     fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

     nu crezi ca-s mult mai eficiente metodele traditionale prin care sunt dresati sa se tarasca in patru labe, sa pupe scanduri si ciolane, in general vorbind sa se umileasca pana la dezumanizare si sa-i umple de bani pe niste escroci?
  • -12 (34 voturi)    
   numai prostii (Joi, 20 august 2020, 15:25)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui kemd

   cred ca ei detin adevaru...adevarat.
  • -7 (19 voturi)    
   ce este adevarul? (Vineri, 21 august 2020, 14:56)

   SoCo [utilizator] i-a raspuns lui kemd

   ce este adevarul?
 • -19 (45 voturi)    
  Bibilioteca Oficiala a Materialismului Stiintific (Joi, 20 august 2020, 13:41)

  xolv [utilizator]

  edita de sec XXI.
  • +30 (44 voturi)    
   Cum spunea Dani Vijelie (Joi, 20 august 2020, 14:46)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22824707-patriarhul-daniel-bogatia-nu-este-rea-sine.htm
   Bogatia in sine nu este rea, - daca este la mine .....voi "sacilor" mergeti la munca. Imi trebuie un CLSfinte nou.
   Asta e din biblioteca BOR - editia : De la infiintare.
 • -11 (47 voturi)    
  Lenin si Stalin... (Joi, 20 august 2020, 14:37)

  Mihail. [utilizator]

  ...i-ar fi dat autorului cate o medalie.
  • +21 (27 voturi)    
   Andrei Saharov a primt ordinul Lenin (Joi, 20 august 2020, 15:04)

   MG [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   si Andrei Saharov a primt ordinul Lenin de la Stalin.Asta nu inseamna ca Saharov nu este un monument al păcii.
  • -16 (36 voturi)    
   In acest context (Joi, 20 august 2020, 15:18)

   UpNext [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   medaliile merg spre Karl Marx si Friedrich Engels.
 • -7 (31 voturi)    
  OFFTOPIC (Joi, 20 august 2020, 15:58)

  jolian [utilizator]

  Ieri s-au implinit 139 ani de la nasterea marelui muzician roman George Enescu.
  HN a tacut pe subiect. Alte subiecte care mai de care mai neimportante si demne de dat uitarii dupa cateva secunde si-au gasit loc pe prima pagina insa marele George Enescu nu a putut deranja brigada -diverse HN.
  Exemplu de titlu demn de BD: "O mulţime de păsări ar fi salvate daca palele eolienelor ar fi vopsite în negru - studiu"
  • +11 (27 voturi)    
   139 (Joi, 20 august 2020, 19:41)

   Lu48 [utilizator] i-a raspuns lui jolian

   Ce cifră rotundă!
   La 100 de ani se spune centenar.
   La 139 cum se spune ?
 • +21 (49 voturi)    
  Pai ce faceti domnule? (Joi, 20 august 2020, 16:50)

  dorsy [utilizator]

  Daca dispare si Isus din peisaj cu ce vor mai prosti popii multimea? De unde isi vor mai cumpara ei mertane? Credeti ca pupatul mortilor este gratis? Te nasti bagi banul la popa, te casatoresti hop cu banul si cand mori te jupuie astia.

  Aveti grija ca atentati la fundamentul crestinismului, vaca de muls bani de la fraieri.
 • -12 (40 voturi)    
  Nimic nou (Joi, 20 august 2020, 18:30)

  Setalcott [utilizator]

  Bart Ehrman e, imi pare rau s-o spun, un mic sarlatan. Una spune in cercurile academice, alta in cartile senzationaliste din care face bani.

  https://www.youtube.com/watch?v=70yS6sxi4p4
  • -8 (34 voturi)    
   De acord. Iată de ce (anti-vax-populi). (Joi, 20 august 2020, 22:38)

   LNS [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   E o lectura ușor mai palatabilă decât Dan Brown (sau nu? măcar acesta din urmă prefațează cu un disclaimer romanele - afirmând că e ficțiune ce scrie) dar poate mai motivantă prin anticorpii pe care îi produce.

   Dar de acord, în cărțile adresate poporului, Ehrman își permite niște acrobații metodologice pe care în mediul academic nu și le permite, cel puțin nu cu atât elan. Acrobațiile astea sunt trunchierea evidențelor istorice, subiectivitate în selecția evidențelor, ignorarea elementelor incomode, malpraxis hermeneutic - de ex. inserează concepte elenistice/politeiste greco-romane în monoteismul iudaic din perioada celui de-al doilea templu (fără probe, ci pe supoziții) - el face vede sinteze între ere și culturi, practic din pix, fără evidențe reale. Evidențele ar fi chiar pe dos, dacă se studiază istoria inter-testamentală și rezistența iudeilor la elenizare forțată. Dar ... who cares as long as it sells. QAnon cu ștaif pare asta în lumea teologică, un grad mai încolo de poveștile cu graalul și altele care fac obiectul filmelor de clasă B sau C. Iar criticile sale, cel puțin în lumea teologică nu-s noi deloc, doar reîncălzite, fashionable la început de secol nou, că la sf. sec XIX, încp de sec XX teologia liberală și istorico-critică le arbora semeață.

   Într-un fel, ne face un serviciu celor care nu suntem deacord cu el, pentru că vom aminti poporului argumentele istorice și factuale că nu „basme meșteșugit alcăuite” au schimbat fața lumii de 2000 de ani. Și pe de altă parte astfel discursuri ajută la decantarea autenticului dintre creștini.

   Cei care se bucură de acest discurs, dacă sunt cinstiți cu ei înșiși să se citească și criticile care îi sunt adresate, care nu sunt nici atacuri la persoană, nici youtuburi ieftine, făcute pentru trafic de influenceri, ci colegi de-ai lui de breaslă. Nu e de loc greu. În original cartea asta a fost scrisă în 2014 și s-a tot vorbit în spațiul anglofon.
 • +20 (38 voturi)    
  Concluzia (Vineri, 21 august 2020, 7:36)

  ptzw [utilizator]

  Pana la urma iudaismul si islamul sunt singurele religii monoteiste. Dar ca orice religie toate reprezinta un mijloc de control a maselor, care nu cumva sa inceapa sa gandeasca cu mintea lor si sa nu mai asculte de stapanire.
  • -13 (25 voturi)    
   Concluzia ta (Vineri, 21 august 2020, 14:26)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui ptzw

   pare o bucata dintr-un pasaj de socialism"stiintific". Apropo de gandit cu mintea ta, daca ai fi rasfoit Biblia(cea mai raspandita carte din lume) ai fi gasit indemnul lui Iisus: "Cere si ti se va da, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide"..
   • +18 (30 voturi)    
    cine cere, cauta si bate, pe la sarlatani (Vineri, 21 august 2020, 14:53)

    Stropuleanu [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    mistici, vor gasi exact ceea ce merita: ignoranta, prostie, impostura, aberatii, utopii
    • -12 (20 voturi)    
     Esenta scolii de partid: (Sâmbătă, 22 august 2020, 10:32)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Stropuleanu

     "Tovarasi, popii ne minte!"
   • +15 (33 voturi)    
    Stii cum renunti la credinta? (Sâmbătă, 22 august 2020, 9:36)

    cuculea [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Citind Biblia. Cum poate un Dumnezeu al iubirii sa indemne la crime infioratoare?

    Iezechiel 9:6 Ucideti si nimiciti pe batrâni, tineri, fecioare, copii, femei, dar sa nu va atingeti de nici un om, care are pe frunte semnul "+"! Si sa începeti cu locul Meu cel sfânt!" Si au început ei cu batrânii, care erau înaintea templului.

    Numerii 31:17 Ucideti dar toti copiii de parte barbateasca si toate femeile ce-au cunoscut barbat, ucideti-le

    Leviticul 24:16 Hulitorul numelui Domnului sa fie omorât neaparat; toata obstea sa-l ucida cu pietre.

    Deuteronom 20:16 Iar în cetatile popoarelor acestora pe care Domnul Dumnezeul tau ti le da în stapânire, sa nu lasi în viata nici un suflet

    Exodul 31:14 Păziţi deci ziua de odihnă, căci ea este sfântă pentru voi. Cel ce o va întina, acela va fi omorât

    Exodul 21:17 Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa, acela să fie omorât
    • -7 (23 voturi)    
     Iisus in predica de pe munte: (Sâmbătă, 22 august 2020, 10:09)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

     Aţi auzit că s-a zis: «Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte». Dar Eu vă spun să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău. Ci aceluia care te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i-l şi pe celălalt. Aţi auzit că s-a zis: «Să-l iubeşti pe semenul tău şi să-l urăşti pe duşmanul tău».Dar Eu vă spun: iubiţi-vă duşmanii[ şi rugaţi-vă pentru cei ce vă persecută, ca să fiţi astfel fii ai Tatălui vostru, Care este în ceruri! Căci El face să răsară soarele Lui şi peste cei răi, şi peste cei buni şi trimite ploaie şi peste cei drepţi, şi peste cei nedrepţi. Dacă-i iubiţi doar pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Oare vamesii nu fac la fel? Oricine ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii. Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii şi oricine îi va zice fratelui său: «Prostule!» va cădea sub pedeapsa Sinedriului; iar cel ce-i va zice: «Nebunule!» va cădea sub pedeapsa focului Gheenei.
     • +10 (24 voturi)    
      Contradictia este evidenta (Sâmbătă, 22 august 2020, 13:55)

      cuculea [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Noul Testament contrazice Vechiul Testament. Odata avem un dumnezeu crud si razbunator si apoi avem unul iubitor. Se schimba de parca ar fi un om, sau mai bine zis creatia mintii umane.
    • -5 (25 voturi)    
     daca citesti superficial, asa este. (Sâmbătă, 22 august 2020, 11:03)

     SoCo [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

     daca citesti superficial, asa este.


     1. D-zeu este si un D-zeu a tot drept, nu doar atotiubitor
     2. Este cel putin interesanta atitudinea ateului/agnosticului:
     - cand D-zeu nu intervine sa pedepseasca raul (e.g. holocaust-ul, sau crimele lui Stalin, ...), D-zeu este rau.
     - cand D-zeu intervine, din nou, D-zeu este rau.
     3. D-zeu astepata 400 de ani(pana cand rautatea canaanitilor ajunge la culme - se poate citi despre depravarea lor, care este ingrozitoare) si apoi foloseste israelul ca sa-i pedepseasca, si sa-i desfiinteze ca natiune. La fel cum D-zeu il pedepseste pe poporul Israel cand acesta incepe sa practice aceleasi mizerii.
     4. Se pare ca D-zeu care a dat/facut viata are dreptul s-o si ia?
     5. Culmea, daca intrii in profunzime raul arata ca exista si bine. Ex. Nu ai stii stii ce este o linie este curbata daca nu ai stii ce este aceea o linie dreapta. Deci la baza, existenta raului este un argument in plus pt. existenta lui D-zeu.
     6. Care este baza pentru ateu/agnostic pentru valorile morale? Evolutia? ... De ce omul are mai mare valoare decat soarecul sau tantarul? ... asta pentru ateu/agnostic ar trebui sa fie specisism (discriminare de specie).
     ...
     • +10 (24 voturi)    
      Superficial? (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:02)

      cuculea [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

      Ce dreptate e aia in care sunt omorati la gramada femei, copii, batrani? Ce dreptate e aia in care pentru o vorba urata pedeapsa este moartea? Ce dreptate e aia care pedepseste cu moartea nerespectarea zilei de odihna?

      Orice fleac duce la pedeapsa cu moartea.

      Vorbesti de justetea exterminarii unor natiuni intregi? Asta inseamna genocid si crime in masa. E ceea ce au facut nazistii cu evreii. Nici o vinovatie nu poate fi colectiva, nu poate fi transmisa copiilor, rudelor.

      Asta nu e dreptate, e dementa criminala.
      • -7 (21 voturi)    
       care este baza pt. dreptatea pe care o afirmi? (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:52)

       SoCo [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

       raspuns pt. cuculea.

       - ar fi interesant sa explici putin care este baza/fundamentul obiectiv pentru "dreptatea" pe care vad ca o afirmi cu tarie?
       - ateul/agnosticul se pare ca nu are o baza obiectiva pentru a afirma binele sau raul, vezi spusele marelui ateu contemporan R. Dawkins "The universe that we observe has precisely the properties we should expect if there is, at bottom, no design, no purpose, no evil and no good, nothing but blind, pitiless indifference".
       - in consecinta pentru a afirma dreptatea/nedreptatea, binele/raul ateul imprumuta din lumea crestinului, care intr-adevar are o baza obiectiva solida si aceasta este Dumnezeu care ESTE Adevarul, Dreptatea, Dragostea.
       - cum spune-am daca D-zeu exista si a creat tot universul, atunci oare ar avea dreptul sa stabileasca si regulile pentru creatie Sa? Daca da, si daca este asa cum este revelat in Biblie atunci plata pacatului este moartea. Indiferent daca pacatul este mic sau mare. Dar pentru ca D-zeu este si atotiubitor atunci El s-a oferit ca jertfa prin Isus, iar daca noi acceptam jertfa Lui ca plata pentru pacatele noastre, putem avea viata vesnica.
    • +3 (11 voturi)    
     E simplu ! (Sâmbătă, 22 august 2020, 23:26)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

     Nu e prima oara cand Iudeii vorbeau de fapt cu Dracu' dar credeau ca vorbesc Dumnezeu ! ;-)))
  • -9 (25 voturi)    
   concluzia pare gresita (Vineri, 21 august 2020, 16:30)

   SoCo [utilizator] i-a raspuns lui ptzw

   FYI: Doctrina crestinismului clasic afirma ca exista un singur Dumnezeu care este format din 3 persoane (Tatal, Fiul, Duhul Sfant). Vezi crezul crestin.
   • +12 (22 voturi)    
    3 persoane (Sâmbătă, 22 august 2020, 9:30)

    cuculea [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

    Adica 3 dumnezei. Cum pot fi 3 persoane distincte si totusi un singur dumnezeu?
    • -8 (24 voturi)    
     da, dificil de inteles (Sâmbătă, 22 august 2020, 11:32)

     SoCo [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

     Intr-adevar acesta este un lucru care probabil ca-l vom intelege 100% doar cand ne vom intalni cu D-zeu. Dar daca Biblia este cu adevarat revelata de D-zeu(ceea ce eu cred ca este), atunci El afirma clar acest lucru:

     (Geneza 1:26) - Apoi Dumnezeu a zis: "Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra,..." << chipul Nostru, plural
     (Deuteronom 6:4) - Domnul este Dumnezeul nostru, Domnul este unul.
     (Ioan.1:1) - La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu.
     (Ioan.1:14) - Si Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. << este vorba de Isus
     (Ioan.10:30) - Eu si Tatal una suntem.
     (1Tim.2:5) - Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos,
     (Mat.28:19) - Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.

     Sunt unele analogii care ajuta pana la un punct, ex. un triunghi este format din trei laturi, ...
     • +14 (20 voturi)    
      Ala e pluralul majestatii (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:03)

      cuculea [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

      Ascultă, Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.
      Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei.
      Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!
      Conceptul trinitatii a fost introdus tarziu in sec 4, pana atunci crestinii considerau ca exista un singur dumnezeu.
      • -7 (15 voturi)    
       hmmm sau poate ca nu (Sâmbătă, 22 august 2020, 15:24)

       SoCo [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

       raspuns pt. cuculea

       Atunci cum explici Ioan 1:1-14 care este scris la approx 60 ani dupa crucificare/inviere?
       Matei 28:19 care este scris la 12-20 ani dupa inviere;
       ...
       • +6 (10 voturi)    
        ,,Matei" este scris la (Sâmbătă, 22 august 2020, 20:53)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

        vreo 30-50 de ani dupa Moarte / Inviere !.
        Prima Evanghelie a fost a lui Marcu si celelalte 3 Evanghelii au fost copiate in mare masura dupa Marcu + adaugite / politizate cu tot felul de bazaconii de genul ,,uciderea pruncilor de catre Irod", ,,Fuga in Egipt", etc.
        • -2 (12 voturi)    
         chiar si asa ... (Sâmbătă, 22 august 2020, 22:38)

         SoCo [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

         raspuns pt. <Rahan5>

         - hai sa presupunem ca Matei este scris asa tarziu, +50 ani dupa moarte/inviere >> asta tot inseamna ca este scrisa in timpul generatiei contemporane cu Isus, ceea ce este foarte timpuriu pentru antichitate. Doar ca un scurt exemplu, primele surse existente care il atesta pe Alexandru cel Mare au fost scrise intre 300 si 450 dupa moartea sa.
         - poti te rog sa dai mai multe detalii, legat de sursele pe care te bazezi cand afirmi ca au fost "politizate cu tot felul de bazaconii"?
         - stii ce am vazut curios in argumentele ateilor? .... se pare ca nu sunt foarte consecventi, ei afirmand:
         1. ca evangheliile se copiaza intre ele atunci cand vad ca sunt in acord in ceea ce priveste evenimentele centrale.
         2. ca evangheliile se contrazic intre ele atunci cand vad ca difera undeva in detalii periferice, neesentiale.
         Dar, dar pentru istorici faptul acesta este chiar un indiciu ca sunt surse separate, pentru ca exact asta astepti de la doua surse separate, ... sa fie in acord in ce priveste evenimentele centrale si sa aiba discrepante in ce priveste detaliile secundare.
 • +11 (31 voturi)    
  buey, terminati cu popularizarea aberatiilor (Vineri, 21 august 2020, 14:14)

  Stropuleanu [utilizator]

  religioase, calendaristic, suntem in sec. XXI dupa aprox. 5 mld. ani e evolutie a unei planete care a oferit conditii necesare aparitiei si intretinere a vietii in general inclusiv a vietii rationale, buey!
 • -10 (18 voturi)    
  Aveti curaj sa scrieti si de allah si profetu? (Vineri, 21 august 2020, 16:08)

  Alex735 [utilizator]

  Nu prea. In Franta au avut si ce s-a intamplat..
 • -10 (24 voturi)    
  B.D.E. arunca si el o caramida, (Vineri, 21 august 2020, 16:21)

  Claudiu. [utilizator]

  si aveti grija mare sa nu va cada in cap.
  Presupun ca B.D.E. este protestant si nebotezat. si este liber (cat traieste) sa se rafuie cu religia crestina.
  Daca cititi bibliografia sa de la coada la cap (adica de la inceputurile publicistice) vesti vedea cat de jalnic este, marsand spre ultima "reduta". Subiectul l-a devorat si la finalul vietii este o carcasa fara suflet.
  Magna cum laude,B.D.E. !
 • -9 (21 voturi)    
  d-na/le A.V. impartialitatea dv. ar fi apreciata! (Vineri, 21 august 2020, 16:22)

  SoCo [utilizator]

  Doamna/Domnule A.V., intr-o asemenea rubrica ("Recomandare de lectura") am aprecia daca ar fi mai putina partinire, in special cand cartea propusa trateaza un subiect foarte important, cum este divinitatea lui Isus.

  Pentru a nu lua partea nimanui in aceasta problema ar fi trebuit sa referentiati si carti ale unor invatati care au ajuns la alta concluzie (analizand aceleasi date); invatati ca: Gary Habermas, N.T.Wright, W.L. Craig, ...
 • -11 (19 voturi)    
  Throwing the baby with the bathwater? (Vineri, 21 august 2020, 16:27)

  LNS [utilizator]

  What can you expect when readership is so shallow and they confuse faith with the church. How is this different than the shallow religion they are criticizing.
 • -8 (26 voturi)    
  si scepticii afirma adevarurile centrale (Vineri, 21 august 2020, 19:36)

  SoCo [utilizator]

  Chiar si cei mai sceptici invatati ai Noului Testament(chiar si Bart Ehrman) afirma ca acuratetea textului Noul Testament este de aprox 99% (~99% din cuvinte sunt cele din original). Iar in restul de 1% din cuvinte nu se regaseste nimic important care sa afecteze doctrina clasica a Crestinismului.

  La fel, urmatoarele fapte sunt considerate fapte istorice de marea majoritate a scepticilor invatati(atei/agnostici/...) ai noului testament, inclusiv de catre Bart Ehrman:

  1. Isus este o persoana istorica
  2. Isus a murit crucificat
  3. Isus a fost ingropat intr-un mormant cunoscut la vremea aceea (mormantul lui Iosif in Arimatea)
  4. In duminica imediat dupa ingropare, mormantul lui Isus a fost descoperit gol
  5. Ucenicii lui Isus au crezut sincer ca l-au vazut pe Isus inviat, individual, in grupuri, in mai multe ocazii. Aceasta pentru ca toti ucenicii au acceptat persecutia si 11 din 12 chiar moartea, pentru a sustine un fapt vazut cu ochii lor (Isus inviat), ceea ce este o mare deosebire fata de cei care accepta sa moara pentru o ideologie.
  • +12 (22 voturi)    
   Vorbesti aiureli ! (Vineri, 21 august 2020, 22:18)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

   ,,Evanghelia" este compusa din 4 Evanghelii cu autori anonimi.
   scrise in Ordinea Cronologica descoperita stintific : 1) Marcu,
   2)-3) Matei- Luca , 4) Ioan.
   ,,Povestea" lui Barth Ehrman cu ,,99% acuratete" este Absolut Subiectiva si fara nici un sistem de verificare a ,,cifrei lui de 99%" ! ! ! !.
   Mai mult ! : Importanta Adevarului dintr-un verset poate sa conteze mai mult decat alte zeci de Versete Adevarate din Evanghelii !
   Deci, cand un anume ,,specialist" Bart Ehraman vorbeste de ,,Acuratetea Adevarului" trebuie sa se inteleaga ca nu trebuie ,,sa se compare Mere cu Pere sau Cirese cu Pepeni" !.
   Dar si un verset de numai vreo 10 cuvinte Nascocit intr-una din Evanghelii poate sa conteze (negativ) mai mult decat alte zeci sau sute de fraze adevarate luate din alte contexte al celor 4 Evanghelii !.
   • -8 (22 voturi)    
    se pare ca esti putin confuz (Sâmbătă, 22 august 2020, 12:03)

    SoCo [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    1. despre textul in sine, acesta nu e corupt din cauza trecerii timpului (majoritatea istoricilor atei si agnostici afirma acest lucru). Exista mii de manuscrise pe baza carora se poate reconstitui. Noul testament este cel mai bine atestat document antic.

    2. legat de intelesul textului, am afirmat ca cele 5 fapte sunt considerate fapte istorice de majoritatea istoricilor sceptici (printe ei fiind si Bart Ehrman) => fapte care chiar s-au intamplat

    3. Acum ramane intrebarea, ... care este cea mai buna explicatie a faptelor istorice (4) si (5)? Daca D-zeu exista atunci este f. posibil ca acestea sa fie explicate prin faptul ca D-zeu l-a inviat pe Isus din morti.

    4. Sunt multe argumente, dupa parerea mea f. solide, pentru existenta lui D-zeu, de ex.
    (a) D-zeu este cea mai buna explicatie pt. existenta universului
    (b) D-zeu este cea mai buna explicatie pt. originea universului
    (c) D-zeu este cea mai buna explicatie pentru existenta valorilor morale obiective
    (d) D-zeu este cea mai buna explicatie pentru ajustarea fina a universului ca sa poata permite viata,
    ... Iar aceste argumente sunt sustinute foarte puternic de stiinta moderna.
 • +12 (24 voturi)    
  "Adevarul biblic" (Sâmbătă, 22 august 2020, 9:28)

  cuculea [utilizator]

  Ceea ce numim azi Noul Testament a fost compus din mult mai multe texte eliminate pe parcurs. Textul "sfant" este de fapt rezultat din selectia facuta de niste oameni.
  • -4 (20 voturi)    
   Noul Testament = cele mai timpurii texte (Sâmbătă, 22 august 2020, 12:43)

   SoCo [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

   - in Noul Testament au fost incluse cele mai timpurii texte/carti, ele fiind datate imediat dupa crucificarealui Isus, de la ~15 ani pana la ~70 ani dupa crucificare => deci scrise si vazute de generatia contemporana cu Isus. Cred ca predicarea invierii lui Isus in Ierusalim nu ar fi avut asa succes daca Isus ar fi fost inca in mormant (mormantul era cunoscut - al lui Iosif din Arimatea)

   - pe cand evangheliile gnostice (care nu au fost incluse in Noul Testament) au fost scrise aprox. 150 - 400 de ani dupa crucificare/inviere.

   - Concluzia este simpla, in Noul Testament au fost incluse testele cele mai timpurii, eliminandu-se textele aparute sute de ani mai tarziu care sunt in contradictie cu textele timpurii originale.
   • +8 (18 voturi)    
    Texte alese pe spranceana (Sâmbătă, 22 august 2020, 14:06)

    cuculea [utilizator] i-a raspuns lui SoCo

    La inceput crestinii se inspirau si din textele apocrife si ignorau texte care fac parte acum din canon. Nici unul dintre textele Noului Testament nu au fost scrise in vremea desfasurarii faptelor ci la zeci de ani dupa, unele chiar dupa 100 de ani. De abia in sec. 5 s-a stabilit canonul si textele asa zis revelate, de fapt coonsiderate asa prin decizii ale oamenilor.
    • -6 (14 voturi)    
     oare chiar asa sa fie? (Sâmbătă, 22 august 2020, 15:48)

     SoCo [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

     raspuns pt. cuculea

     - deacord ca nimeni nu scria in timp ce faptele efectiv aveau loc >> cred ca nu ai avea pretentia asta.
     - dar ce este important este ca majoritatea au fost scrise in timpul generatiei contemporane cu Isus/evenimentele. Din toate cartile din noul testament se pare ca cea mai tarzie ar fi Evanghelia dupa Ioan, care poate fi undeva in jurul 100AD, ceea ce inseamna ~70 ani dupa crucificare. Restul mult mai devreme.
     - cum am spus anterior, cartile gnostice au fost scrise mult dupa (150-400 ani), si deci diferentele ce apar nu mai au autoritate.
     - canonul a fost stabilit in sec.4, iar atunci s-a stabilit o lista de carti autoritative, si nu o lista autoritativa de carti.
  • +3 (9 voturi)    
   Mai grav !. (Sâmbătă, 22 august 2020, 21:08)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui cuculea

   Nu doar s-a eliminat ci si s-a si adaugat / politizat textul in functie de ,,Orientarile etnico / politice" ale celor care au scris Evanghelile in anumite momente din perioada 40-100-e.n. !.
   Intersant este ca ,,Matei" si ,,Luca" au fost scrise ......DUPA ,,Marea Rascoala Iudaica"" din anii 60 en !. Care a contat Extrem de mult la ,,Politizarea" Textului !.
   Din Isus ,,dumanul iudeilor / Legii lui Moise" la moartea / invierea lui Isus ......s-a ajuns in anii 60 e.n la ,,Isus ...marele Iudeu" !, ...si a inceput subit sa se traga din ...David ! etc. + ..........Isus Se naste deja la Betleem si nu in Nazaret !.
   In ,,Matei" se face deja ,,Genealogia Iudaica a lui Isus '' etc.
 • -4 (22 voturi)    
  crede fiecare ce vrea, si vine si verificarea- (Sâmbătă, 22 august 2020, 10:52)

  richter [utilizator]

  Dupa ce a revenit din spatiu, Iuri Gagarin a facut o declaratie in stilul propagandei sovietice comuniste : "Am fost in spatiu si n-am intalnit nici un mos cu barba alba" -cu referire la Dumnezeu. Un om de stiinta din vest i-a raspuns: "Daca ai fi cautat bine peste tot in Univers si n-ai fi intalnit pe nimeni, atunci ai fi putut afirma ca nu ai gasit pe Dumnezeu, dar nu ca nu exista. El nu este limitat de creatia Lui, poate exista si in afara creatiei, a universului material" asa ca, pana nu terminam existenta fizica, mai incet cu afirmatiile -
 • +11 (23 voturi)    
  90% din comentatori nu au citit cartea (Sâmbătă, 22 august 2020, 17:59)

  Ochiana [utilizator]

  Sunt uimita ca atata lume isi da cu parerea si arunca cu noroi, invective sau cu ce mai are in dotarea proprie fara sa fi citit cartea.
  Pentru cei care il acuza de ateism pe Ehrman ar fi bine sa afle ca el este de fapt un profesor de teologie dar care a slujit si ca preot crestin in tinerete. Este un om in cautarea adevarului, nu are nimic contra nici unei religii.
  Celor religiosi si ultra religiosi le-as putea spune ca lectura cartilor lui nu m-a determinat pe mine, o crestina destul de practicanta, dar in acelasi timp om rational, sa-mi schimb atitudinea fata de religie. Pur si simplu am inteles mai bine.
  Isus este descris , vazut, inteles mai bine in contextul societatii iudaice si al religiilor si credintelor ce populau imperiul roman in perioada respectiva.
  Recomand din toata inima cartea si cartile d-lui Ehrman. A se vedea si "Did Jesus exist ?" sau " The triumph of Christianity" de acelasi autor.
  Sper sa se traduca si la noi.
  A intelege mai bine cum a devenit ceea ce propovaduia Isus o religie cu atata succes in Imperiul roman mi se pare extrem de interesant si util.
 • -4 (12 voturi)    
  Luati de aici: (Sâmbătă, 22 august 2020, 20:00)

  Blackball [utilizator]

  Iov 22, 21-28 ;)
 • +2 (12 voturi)    
  BART D. EHRMAN (Sâmbătă, 22 august 2020, 21:43)

  dolor [utilizator]

  „Dacă cineva vrea să susțină că Dumnezeu a inspirat fiecare cuvințel al scripturii, ce rost ar avea asta dacă nu avem cuvintele originare ale scripturii? În anumite locuri, așa cum vom vedea, pur și simplu nu putem fi siguri că am reconstruit cu acuratețe textul original. Este cam greu să știi ce înseamnă cuvintele Bibliei dacă nici măcar nu știm care sunt cuvintele ei!

  Aceasta a devenit o problemă pentru viziunea mea asupra inspirației, căci mi-am dat seama că nu ar fi fost mai dificil pentru Dumnezeu să păstreze neștirbite cuvintele scripturii decât i-a fost să le inspire inițial. Dacă el dorea ca poporul său să aibă cuvintele sale, cu siguranță i le-ar fi transmis lui (și poate le-ar fi transmis cuvintele într-o limbă pe care s-o înțeleagă, mai degrabă decât în greacă și ebraică). Faptul că nu avem aceste cuvinte ne arată, gândeam eu, că el nu le-a păstrat pentru noi neștirbite. Iar dacă el nu a produs acest miracol, nu pare să existe niciun motiv de a crede că el a produs miracolul anterior, cel de a inspira aceste cuvinte."
 • -4 (24 voturi)    
  apa trece pietrele raman! (Duminică, 23 august 2020, 6:28)

  strungarul [utilizator]

  Nu am citit cartea si nic nu doresc sa citesc despre cineva care cauta si nu a gasit.
  Nu conteaza cate carti se vor mai scrie contra Bibliei si a persoanei lui Dumnezeu si a unucului Sau fiu Iisus Cristos, El Ramane acelasi;Ieri azi si in veci!
  Muritorilor puteti sa borborositi cat doriti; vine vremea cand veti intelni pe Cel pe care-l ignorati acum sau i-L batjocoriti cu pasiune.
  Continuati....este timpul vostru!
  Cei care cred pe Domnul nostru Iisus ca doar El este Calea Adevarul si Viata, au si vor avea parte de viata!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by