Un profesor de filozofie nascut la Braila spre sfarsitul secolului XIX devine in anii Romaniei Mari maestrul unei generatii stralucite de ganditori si scriitori a caror faima va depasi granitele tarii. Printre ei, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Constantin Noica. Aparitia lui vulcanica intr-o Romanie abia inchegata politic si teritorial are efectul unei mutatii de destin.

seducatorul-domn-nae-viata-lui-nae-ionescuFoto: Hotnews

Ii place sa i se spuna Nae. Impamanteneste un limbaj teologic romanesc, face din predarea filozofiei o impartasire a intelepciunii, le deschide studentilor gustul pentru metafizica si gandire speculativa, invigoreaza scrisul gazetaresc, participa la primele mari proiecte editoriale romanesti, se implica in miscarile de tineret, e mandru sa fie sfetnic de taina al regelui Carol II. Cu inteligenta, umorul si farmecul lui aparte isi conduce discipolii pe carari politice periculoase.

Este deopotriva venerat si detestat: un seducator al mintilor si al inimilor, pentru care Maria Cantacuzino (Maruca), prietena reginei Maria, e gata sa se sinucida. Imensul orgoliu intelectual ii este zeu si calauza in toate contradictiile existentei sale. La 130 de ani de la nasterea lui Nae Ionescu, aceasta carte-portret este o incursiune pasionanta in aventura unei vieti care nu si-a epuizat niciodata misterele.