„Sa-ti fie rusine!" ii spune parintele copilului care a desenat pe peretii camerei sale, fetitei care si-a luat inapoi ursuletul din mainile fratelui mai mic, baiatului care a venit de la joaca plin de noroi. Rusinarea copiilor a devenit aproape un gest reflex, o replica mereu la indemana adultului care vrea sa intrerupa un anumit comportament nedorit al celui mic. Dar haideti sa ne oprim o clipa si sa reflectam asupra efectelor pe termen lung pe care le poate avea inducerea acestui sentiment.

Rușinea la copii, de Betsy de Thierry Foto: Editura Trei

Psihologii si specialistii in neurostiinte ne spun ca sentimentul de rusine scade increderea in sine, produce convingeri negative despre propria persoana, reduce creativitatea si creste raspunsul la stres – consecinte pe care niciun parinte iubitor nu le doreste atunci cand incearca sa corecteze comportamentul copilului sau. Iar Betsy de Thierry ne va ajuta, prin intermediul acestei carti scrise cu empatie si caldura, sa intelegem de unde provine rusinea, care este impactul ei asupra fiintei umane si ce putem face pentru a o preveni si pentru a o vindeca.

Betsy de Thierry este psihoterapeut, speaker si formator. Lucreaza cu copii si cu familiile acestora pentru a-i ajuta sa depaseasca momentele dificile si sa-si recapete echilibrul. A infiintat, in Marea Britanie, Centrul pentru recuperare in urma traumei.