Bine-cunoscutul scriitor chinez Yu Hua, autor al bestsellerurilor In viata si Cronica unui negustor de sange, ne ofera, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectiva curajoasa asupra Chinei din ultima jumatate de secol, de la Revolutia Culturala si cultul pentru presedintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen si boomul economic din zilele noastre.

china-in-zece-cuvinteFoto: Hotnews

China in zece cuvinte este, pentru cititorul strain, o sansa unica de a intelege acest colos misterios.

„China in zece cuvinte infatiseaza o natiune compromisa moral, afectata de somajul galopant, polarizarea de clasa, coruptia si risipa endemice. La cele doua extreme, taranii traverseaza tara ca sa-si vanda sangele, in vreme ce multimilionarii isi construiesc vile care imita Casa Alba. Fiecare eseu e dedicat unui cuvant anume – originilor sale, sensului apreciativ sau depreciativ –, incepand cu «popor» si sfarsind cu «cacealma», un arc care, pentru Yu Hua, pare sa sintetizeze in buna masura ultima jumatate de secol din istoria Chinei.“ -New York Times

„Pare imposibil sa spui povestea giganticei transformari a Chinei in doar zece cuvinte. Cum sa surprinzi consecintele celei mai rapide revolutii industriale din istorie, care a avut loc in cea mai populata tara de pe pamant? Yu Hua a reusit s-o faca in aceste scurte eseuri caleidoscopice, in care fiecare cuvant antreneaza amintiri personale, reportaje contemporane si comentarii politice incisive.“ -The Independent

„Uneori comice, alteori sfasietoare sau cumplite, aceste zece eseuri miscatoare si instructive constituie o mica perspectiva caleidoscopica asupra Chinei contemporane... Scrisa cu ochiul si flerul narativ ale unui romancier, China in zece cuvinte il face pe cititor sa reconsidere „miracolul chinez“. -Ha Jin

„Rareori gasesti o carte de fictiune care sa fie cand isteric de amuzanta, cand profund miscatoare si tulburatoare. Cu atat mai neobisnuit este sa intalnesti asemenea calitati intr-o opera de non-fictiune. China in zece cuvinte este o asemenea lucrare.“ -Los Angeles Review of Books

Yu Hua s-a nascut in 1960 in orasul Hangzhou din provincia Zhejiang, intr-o familie de medici. Vreme de cinci ani a fost dentist, profesie pe care a abandonat-o in favoarea scrisului fiindca „nu-i placea sa se uite in gura oamenilor toata ziua“.

Copilaria lui a fost puternic marcata de Revolutia Culturala, fapt ce a lasat urme profunde si asupra scrisului sau. A debutat in 1984 cu o povestire si s-a impus rapid printre cei cei mai apreciati autori de proza scurta ai generatiei sale.

La inceputul anilor ’90 Yu Hua a renuntat treptat la experimentalismul initial si s-a consacrat romanului, publicand: Strigate in ploaie (Zai xiyu zhong huhan, 1991), In viata (Huozhe, 1993; Humanitas Fiction, 2016), Cronica unui negustor de sange (Xu Sanguan mai xue ji, 1998; Humanitas Fiction, 2017), Fratii (Xiongdi, 2008), A saptea zi (Di qi tian, 2013).

Pe langa romane, a publicat sase volume de povestiri si cinci volume de eseuri intre care se remarca volumul China in zece cuvinte.

Cartile lui au fost traduse in peste treizeci de limbi. Actualmente, Yu Hua traieste la Beijing, iar articole semnate de el apar in The New York Times.