Cum sa cresti un copil increzator, independent si chibzuit in epoca gratificarii imediate? Poate ca va suna cunoscut replici precum acestea: „Tata, toti colegii mei au iPad, trebuie sa-mi iei si mie unul!”, „Mama, profu’ de istorie mi-a dat un 8 si nu-mi mai iese media pentru liceu, vorbeste tu cu el!” Majoritatea parintilor cedeaza in fata lor – cad intr-una din cele cinci capcane prezentate de autorii acestei carti si cumpara, rezolva conflicte, fac teme, isi asuma probleme care nu le apartin.

sa-i-invatam-pe-copii-sa-gandeascaFoto: Hotnews

Insa, daca gratificarea imediata pare sa aduca beneficii aici si acum, pe termen lung ea genereaza nerabdare, neajutorare, si, in cele din urma, inadaptare. Obisnuinta de a gandi, de a iesi singur din situatii dificile, increderea in sine, initiativa, flexibilitatea, se capata, insa, prin exercitiu, prin incercare si eroare. Cu exemple si sfaturi practice, cu un mod de adresare direct si prietenos, cartea de fata va invata cum sa recunoasteti si sa evitati capcanele pentru parinti si cum sa va sustineti copiii fara a interveni direct.

Ea a fost selectata in 2015 de Publishers’ Weekly printre titlurile de parenting ale anului si a fost distinsa cu medalia de argint de catre Asociatia autorilor de nonfictiune.

Dr. Darlene Sweetland este psiholog clinician, cu o experienta de peste 20 de ani in lucrul cu copii, adolescenti si adulti.

Dr. Ron Stolberg este psiholog clinician, specializat, printre altele, in terapia individuala si de familie si in evaluarea dizabilitatilor de invatare.